Ieșenii nu au încă o tradiție în ceea ce privește actele caritabile. Acțiunile de acest fel nu au lipsit din Iași, dar sunt departe de amploarea avută în alte țări. De altfel, într-un clasament realizat anul trecut cu privire la importanța actelor de caritate, România ocupa un rușinos loc 93 din 145, dar în urcare de pe 108. În zona Iașului, cele mai multe acțiuni caritabile au vizat probleme punctuale, care se manifestă la un moment dat. În plus, există puține cazuri în care ajutorul acordat este suficient pentru a contabiliza un efect semnificativ în domeniul pentru care s-a organizat acțiunea caritabilă.
Casa Share
În ultimii ani au apărut mai multe inițiative, în special din zona societății civile, pentru organizarea de evenimente caritabile. Au loc spectacole, concerte, licitații în urma cărora fondurile obținute sunt donate pentru o cauză sau alta. Sumele adunate nu sunt însă în măsură să aducă o schimbare majoră. Poate cel mai cunoscut proiect de suflet la Iașului este Casa Share, un proiect umanitar demarat în 2014 de ieșeanul Bogdan Tănasă, din Popricani. Ambiția lui Bogdan, precum și capacitatea acestuia de a mobiliza voluntari și sponsori prin intermediul rețelei de socializare Facebook, au făcut ca acesta să reușească să schimbe în bine viața multor oameni. El a reușit să ofere o locuință civilizată unor oameni aflați în nevoie, ajutând mai mult decât autoritățile sau unele ONG-uri.
Primul pas
Prima Casă Share a fost construită în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015 pentru o familie din Broșteni, comuna Vlădeni. Ieșeanul inimos a citit într-un ziar despre drama unui băiețel care povestea că n-a văzut vreodată o mașinuță. Inițial Bogdan Tănasă s-a dus la Broșteni cu jucării, însă odată ajuns acolo a văzut că familiei îi lipseau mult mai multe decât jucăriile. Erau șase copii părăsiți de mamă, care locuiau în condiții mizere și pe care tatăl îi întreținea din greu cărând saci la moara din sat. Bogdan Tănasă a reușit să strângă 19.000 de euro și voluntari, iar noua casă a fost construită într-o singură lună.
10 case
De atunci, ieșeanul a continuat să construiască case pentru oamenii nevoiași sau care au trecut prin tragedii. Recent, Bogdan Tănasă a finalizat Casa Share cu numărul 10, pentru o bătrână de 85 de ani din satul Borșa, comuna Vlădeni. Pentru casa cu numărul 11 a fost organizat primul bal caritabil, pe 19 iunie, în cadrul complexului Palas.
Strângere de fonduri
Un alt exemplu de implicare socială este dat de Fundația Comunitară Iași, cea care a adus în capitala Moldovei proiectul Swimathon. ”Swimathon este un mecanism de fundraising, prin care ieșenii participă la implementarea proiectelor inițiate de ieșeni. Arată ca o competiție de înot, dar este un prilej de participare și auto-determinare. Ieșenii activi își creează ei înșiși realitatea. Nu vine realitatea peste ei, vin ei, cu ideile și nevoile lor, în realitate. Proiectele personale devin realitatea tuturor. Fundația Comunitară Iași (FCI) se angajează să colecteze sumele de bani mobilizate, din care va reţine un procent de 10% pentru costurile de organizare. În baza unui contract de finanţare, se asigură că aceste sume ajung la cauzele și proiectele înscrise în concurs, apoi monitorizează implementarea lor și evaluează rezultatele”, se arată pe site-ul proiectului. Anul trecut s-au colectat peste 175.000 lei, fonduri cu care s-au finanțat 22 de cauze. Ediția din acest an este programată pentru data de 2 iulie, la Ștrandul Municipal Iași.
Centru de zi
Un preot din Paşcani a demonstrat că se pot învinge orice fel de obstacole, dacă există dăruire. Doar cu ajutorul donațiilor, preotul Dumitru Cristea a reușit să deschidă în 2014 un centru de zi, în care 30 de copii din familii defavorizate primesc câte o masă caldă și sunt ajutați să-și facă lecțiile. Elevii sunt sprijiniți de medici, profesori și asistenți sociali, care fac aici voluntariat. Un botoșănean a alergat 15 ore de la Iași până la Botoșani în scop umanitar. Alin Vorniceanu este asistent doctorad la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și a răspuns la o inițiativă a Asociației Blessing Hearts, cu scopul de a susține cauza copiilor din orfelinate. ONG-uri precum Fundația Bethany, Salvați Copiii, Alături de voi, Centru Diecezan Caritas, Crucea Roșie, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism organizează periodic activități cu scop caritabil.
Top mondial
La nivel mondial se realizează chiar topuri ale celor mai ”generoase” țări din lume. În ediția din 2015 anunțată de Charities Aid Foundation, România ocupă locul 93, față de 108 în 2014. În „World Giving Index”, primul loc este ocupat de Myanmar, locul 2 în 2014. Pe următoarele patru locuri, după Myanmar, se află Statele Unite ale Americii (2), Noua Zeelandă (3), Canada (4), Australia (5). Prima ţară europeană intrată în top este Marea Britanie, poziţionată pe şase. Următoarele clasate sunt Olanda (7), Sri Lanka (8), Irlanda (9) şi Malaezia (10), relatează Financial Times. La polul opus se află teritoriile palestiniene, Lituania, Yemen, China şi Burundi.