Piața imobiliară e turată, din nou, la maxim. Ieșenii care vor să scape de betoanele blocurilor comuniste au luat la răsfoit ofertele celor care vând teren în comunele limitrofe. Cu o sumă de 8-10.000 de euro se pot achiziționa între 700 și 1.000 de metri pătrați de teren, prețul variind în funcție de utilitățile existente. Dar construcția unei case la cât se ridică? Iată ce au reușit să facă specialiștii Muzeului în Aer Liber din Sibiu: o casă tradițională la un preț imbatabil. Și e de vânzare.
54 mp utili
Cu modesta sumă de 10.000 de euro (echivalentul a 45.000 de lei) se poate construi o casă model autentic țărănesc. Mostra a fost realizată de specialiștii unui muzeu. Locuința este copia fidelă a unei case din Mărginimea Sibiului. Cu trei încăperi desfășurate pe 54 metri pătrați utili, în costul de 10.000 de euro e inclusă și remontarea ei la destinație. E, practic, un kit care poate fi reasamblat oriunde în țară. „Specialiştii Muzeului au construit o casă tradiţională din Tilişca, fiind o copie fidelă a casei existente în muzeu datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Casa poate fi adaptată la condiţiile de trai din secolul XXI. Planimetric, ea prezintă trei încăperi cu o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi. (…) Uşile şi ferestrele sunt copii după cele originale, iar podeaua şi tavanul sunt din lemn de brad fasonat. Costurile proiectului se ridică la suma de 45.000 lei, iar aici este inclusă şi remontarea casei la destinaţie”, a declarat pentru MEDIAFAX, Ciprian Ştefan, managerul general al muzeului.
Comparație
Locuința se pretează pentru zonele de deal, așa cum e și Iașul, și dă extrem de bine la liziera pădurii. În acest preț nu este inclus transportul, fundația și nici racordul la utilități și instalații interioare. În cel mai rău caz, în funcție de preferințe, toate aceste operațiuni suplimentare ar putea duce la dublarea costurilor, adică să fie în total 20.000 de euro. Chiar și așa este un preț extrem de redus: 370 euro/mp la cheie. Plus beneficiul de imagine. Casa este, fără îndoială, ochioasă și va face senzație în orice zonă ar fi amplasată. Pentru cei ce cred că 54 de mp e o suprafață mică le spunem că asta e media apartamentelor cu două camere construite de Ceaușescu. Deci sunt 54 mp utili la care se adaugă veranda, dar și curtea, un total de 30.000 de euro. La ora actuală, un apartament cu două camere în Iași, construit acum 40 de ani, costă undeva la 35.000 de euro.
Gata într-o lună
Casa de la Sibiu poate fi chiar cumpărată. „Am consumat în jur de 22 de metri cubi de lemn. Pentru a o aduce în acest stadiu s-a lucrat 30 de zile. Patru oameni au lucrat cam opt ore pe zi. Totul este lucrat manual, mai puţin debitarea buştenilor, dar am aplicat o cioplire în aşa fel încât să închidem porii lemnului pentru a nu fi atacat de insecte. În interior recomandăm lâna pentru izolaţie sau tencuiala de mortar de nisip cu var şi atins puţin cu ciment. Se pot pune instalaţie electrică şi sanitară în oricare dintre cele trei încăperi. Noi sperăm să o vindem în cel mult o lună de zile, iar banii vor intra în bugetul instituţiei, pentru că noi trebuie să ne gândim la surse alternative pentru a obţine venituri”, a mai declarat Ciprian Ştefan pentru MEDIAFAX. La rândul său, Nicolae Tolomeiu, restaurator în muzeu de mai bine de 30 de ani, a afirmat că se poate demonta casa în maxim patru ore, apoi se remontează, dar şi că, pentru a o face locuită, viitorul proprietar trebuie să mai investească, pe lângă cei 10.000 de euro pe care îi plăteşte muzeului, încă pe atât, pe fundaţie, soclu şi utilităţi.