Se zice că nu e frumos să cauți calul de dar la dinți. Adică nu dă bine să mai faci și mofturi când primești ceva moca. Dar, după cum bine știți, cam toate proverbele noastre reprezintă o transpunere în metaforă a unei situații reale și au de multe ori un sens dublu. Nu cauți calul de dar la dinți, ceea ce înseamnă că îl cauți pe cel pe care dai bani. Dinții calului sunt cea mai bună metodă de a-ți da seama care e vârsta reală a animalului și, implicit, cât îți mai poate fi de folos. Altminteri, calul poate fi proaspăt țesălat, coama poate fi cănită, poate fi hrănit cu orz și adăpat bine înainte de a fi dus la târg, pentru a părea rotund și frumos, chit că de fapt e balonat. Geambașii sunt experți în a-ți vinde o gloabă drept armăsar persan. Din asta și trăiesc doar, nu?
Fac curăţenie
În politică, e cam la fel. Iei niște expirați, le faci permanentul și îi scoți în față ca nou-nouți. Sau, mai simplu, te lauzi că faci și dregi, că vii cu oameni noi, nepătați, integri, incoruptibili și nu faci nimic. Unii o să se prindă și n-o să te voteze. Dar alţii, care nu au timp sau chef să țină acasă dosare amănunțite, vor zice: „uite, ce frumos! Ăștia fac curățenie la ei în bucătărie. Brava lor!”, fără să observe că nu s-a schimbat de fapt nimic. Iar genul ăsta de ipocrizie ne agasează cel mai mult. Dacă am fi procurori politici, am încadra-o la înșelăciune, cu circumstanțe agravante. Dar nu suntem, așa că doar vă prezentăm faptele, ca de obicei. Tot ca de obicei, veți trage dumneavoastră concluziile.
Vorbe goale
Venită la Iași în ianuarie, șefa PNL, Alina Gorghiu a anunțat că în partid începe reforma. Cine are probleme cu legea, zboară. Traseiștii, pleacă. În general, nicio pată nu va mai rămâne pe steagul galben-albastru. Laser, frate! Mai ieri, PNL adopta cu hotărâre niște amendamente la statut care ziceau că penalii dispar din funcții și chiar din partid. Ne putem întreba de ce-au tăcut mâlc două luni înainte de a transcrie hodoronc-tronc în literă de statut spusele Alinei Gorghiu, dar nu știm dacă are sens. Cam tot pe-atunci începuseră discuții pe aceeași temă și la alt partid important, iar liberalii și-or fi zis să le-o ia înainte. Nu e prea elegant, dar asta e politca. Bun, ce s-a întâmplat mai departe? Pe scrut, nimic. Liberalii l-au ținut în brațe pe Varujan Vosganian cât au putut, până și-a dat demisia singur. Formal, firește, că omul e senator în continuare, votează tot cu partidul, iar din filiala ieșeană nimeni nu s-a delimitat măcar verbal de el. Pe șeful Consiliului Județean Botoșani l-au condamnat cu suspendare. Și tot așa. Ați auzit de vreun exclus din PNL înainte să i se zdrăngăne cătușele în față? Nici noi.
Culmea culmilor
Toată cruciada de curățenie internă e de fapt basm de Petre Ispirescu. Dacă te uiți în conducerea actuală a filialei ieșene, îți pui mâinile în cap. Sau te pufnește râsul, crezând că e doar un banc. Vicepreședinte al filialei, deci nu orice simplu membru al vreunei structuri de 100 de oameni, e nimeni altul decât Traian Dobre, cel mai cunoscut traseist politic din Iași. Liberal vechi, de la 1990, a parcurs cu nonșalanță aproape tot spectrul politic. UDMR e unul din puținele partide în care n-a fost. Dacă-i întrebi pe liberali cum de-a ajuns șef la ei, o să spună că asta e, așa a fost să fie. Ultima oară era la Forța Civică, aia a fuzionat cu PDL, care taman ce s-a unit cu PNL. Asta e. Şi-a „moștenit” funcția, cum s-ar zice. Bun, dar atunci la ce vă mai luați de primarii și consilierii care v-au părăsit corabia? N-au făcut săracii decât ce au văzut că se poate face fără probleme.
Alt cal breaz
Ciudată este și prezența în elita filialei liberale a unui alt nume cunoscut al politicii ieșene, Liviu Bulgaru. Și el a ajuns în conducerea PNL Iași din oficiu, prin simpla sa calitate de consilier județean. Bine, dom’le, dar chiar nu se aplică niciun filtru? Că nu e mult decât i s-a dat întâlnire în instanță cu legea. Ce curățenie mai e si asta? Mai ales că în cazul lui Bulgaru, lucrurile de care este acuzat sunt simple. S-a făcut că nu vede că un drum finanțat cu fonduri europene nu e terminat și a semnat că e ok. „Am semnat ca primarul”, zice el. „N-a vrut să se piardă banii europeni”, spun prietenii. „O fi luat șpagă?”, s-or fi întrebând procurorii. Cert e că problema penală există și nu o neagă nici el. Dar e membru. În conducere.
Nume pestriţe
În care conducere e membru și deputatul Grigore Crăciunescu. Acuzat că, primar al Pașcaniului fiind, a semnat niște contracte ale municipiului cu firma fiului. Deputatul a fost deja condamnat în primă instanță. Da, dar nu definitiv. De unde, în logica liberală, rezultă că e curat ca lacrima. Poate sunt judecătorii proști, nu?
Dacă vreți, mai putem pune pachet un fost prefect, Tomașeschi, atât de controversat că nici ai lui nu-l iubesc, senatoarea Mihaela Popa, trecută și ea dintr-un partid în altul, un fost viceprimar, Marius Dangă, de care presa a scris deunăzi că și-a găsit un locșor călduț la Euronest, asociație aflată în subordinea președintelui CJ și deja nu mai seamănă a conducere de filială de partid curat.
Traseul incredibil al lui Traian Dobre
Cazul Dobre merită tratat distinct, pentru că arată cât se poate de clar diferența dintre vorbe și fapte în politică. Om de afaceri de când s-a putut asta din nou, a intrat în PNL în 1990. Ca să prindă loc pe listele de deputați însă, a trecut la PDSR. Abia ales, a fugit la PSDR. A revenit în PDSR cu tot cu partidul, că cele două au fuzionat, pentru a se transforma în PSD actual. S-a mai ales o dată deputat, în 2000, pe listele PSD. De unde a fugit înapoi la liberali. După ce a pierdut fotoliul de deputat în fața nurorii sale, a trecut la UNPR, în martie 2012. În luna mai a aceluiași an, îl regăsim la liberali. Pe urmă, a ajuns la PPDD. Apoi, la FC, de unde a ajuns prin fuziune la PDL, iar acum, tot prin fuziune, la PNL.
P.S.: La momentul publicării acestei ştiri, încă era liberal. Nu garantăm că în momentul în care citiți, mai e tot în Podu Roș.