Cât costă o dezvăluire? Trei mici și o bere

Cel mai păgubos lucru în presă este să te angajezi în polemici cu altă publicație. Nu intrăm în detalii, pentru că suntem convinși că, așa inteligenți cum sunt, cititorii noștri își dau seama de inutilitatea purtării unui război care nu poate fi câștigat de nicio parte. Din alt punct de vedere însă, ziaristul e un om pe care îl zgârmă fățărnicia și prostia altora, care, undeva în adâncul sufletului său, vrea să explice, să zică tuturor despre adevărul său.

Cât costă o dezvăluire? Trei mici și o bereConsiderații astea de-a dreptul filozofice ne-au fost ocazionate de un șir de dezvăluiri ale reporterului Costel cu privire la o mulțime de așa-zise șmenuri care se fac pe bani europeni unde, cică, ar câștiga doar anumite firme. Noi înțelegem foamea din niște redacții și chiar întâmplarea face să cunoaștem exact cât costă călimara de cerneală pentru reporterul Costel, dar nu ne putem abține să nu demontăm pe fond asemenea pretenții de jurnalism de investigații.

Boieri dumneavoastră, pe bani europeni nu se prea pot face șmenuri. De aia îi și absorbim în ritmul ăsta. Europa nu e încântată neapărat de prețul cel mai mic, ci vrea rigoare și calitate. Procedurile de licitație sunt gândite la Bruxelles și ele se aplică unitar în toată Uniunea. Ca atare, și contestațiile se fac după un tipic clar. Mai mult, factorii europeni controlează fiecare etapă de implementare a proiectelor și nu poți spera că prestația ta va rămâne doar plătită, așa cum se mai întâmplă pe la licitațiile pentru lucrările din bugetele românești. Faptul că doar unele firme câștigă licitații pentru fonduri europene arată sărăcia capitalismului românesc. Nu poți face lucrări de amploare folosind trei buldo-excavatoare cumpărate la second hand dintr-un târg din Ungaria. Lucrările de nivel european se realizează de ingineri plătiți cu mii de euro pe lună, și nu de ageamii care au în portofoliu realizarea de alei prin parcuri.

Cuvintele sunt însă mult mai ieftine decât competența. Așa că oricine poate intra într-o redacție, poate invita la bere pe reporterul Costel pentru ca apoi să îi explice și să-l umple de hârtii care pentru un ochi neavizat pot părea dovezi ale unui adevărat jaf. Adevărata problemă vine însă când reporterul Costel trebuie să explice filiera pe care se aranjează licitațiile. Astăzi PSD e la putere, deci firma câștigătoare trebuie prezentată ca fiind apropiată de șefii social-democrați. Ce te faci însă că, cu doar vreun an în urmă, scriai despre aceeași firmă că e apropiată de PDL? Ce faci? Îți bagi capul între urechi, molfăi un mic, mai bei o bere și apoi râgâi un articol. Pardon, o dezvăluire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *