Cum cu 2013 ne-am cam lămurit, rămâne să vedem ce va aduce anul viitor în politichia şi administraţia de Bahlui, dar şi a întregii ţări. Iată câteva chestiuni la care 2014 este somat să ne răspundă:
Ce se va întâmpla cu reorganizarea administrativ teritorială a României? Se face regionalizarea, caz în care Iaşul ar primi aproape sigur titlul de capitală? Până una-alta, dincolo de titlul onorific de capitală a Moldovei, Iaşul va fi şi capitala economică, ceea ar echivala cu un salt bun spre înainte?
Alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale sunt alte două mize colosale pentru viitor. Dacă la europarlamentare e aproape sigur că PSD îşi va consolida statutul de cel mai mare partid al ţărişoarei, întrebarea se pune la prezidenţiale. Cine va fi „tătuca”? Victoraş, Crinuleţ sau un om al dreptei? Grea întrebare. Oricum ar fi, cele două tururi de scrutin, din primăvară şi din toamnă, vor însemna şi mai multă agitaţie pe scena politică.
Pe plan local, atât la Primărie cât şi la Consiliul Judeţean, 2014 este an decisiv pentru modernizarea şi europenizarea oraşului şi, respectiv, a judeţului. Anul viitor intrăm în exerciţiul financiar al UE 2014 – 2020. De priceperea şefilor locali de a gândi, scrie, impune şi a stabili lista cu proiectele prioritare, cu finanţare UE, depinde viitorul zonei pe termen mediu.
În zona culturală, cele două noi motoare ale Iaşului, FIE şi FILIT, ar trebui turate la maxim şi garnisite cu alte motoraşe care să ne ducă spre titlul de Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021. Pare un obiectiv îndepărtat cu care nu merită să-ţi umpli timpul. Nimic mai fals. Obţinerea acestui titlu va echivala pentru Iaşi cu deschiderea lui totală către Europa, dar şi cu rezultate palpabile: faimă şi bani. 2014 ne va răspunde dacă suntem pregătiţi pentru acest proiect.
Anul viitor trebuie să aducă răspunsuri şi pe alte două domenii vitale: educaţie şi sănătate. Astfel, la învăţământul superior se naşte, firesc, întrebarea dacă trendul descrescător al numărului studenţilor (înregistrat în ultimii ani) se va păstra sau rectorii vor reuşi să atragă un număr mai mare de tineri la Iaşi. De fapt, studenţimea e, probabil, cea mai de preţ comoară a oraşului. Interesant de urmărit va fi şi situaţia din „sănătate” cu anunţatele măsuri reformatoare: card unic de sănătate, descentralizare, investiţii în unităţi spitaliceşti (spital regional pentru Iaşi).
Dar om trăi şi om vedea. Un lucru e cert. Nici în 2014 nu avem cum să ne plictisim. La câte evenimente sunt deja anunţate, circ avem garantat. Mai rămâne să ne câştigăm şi pâinea.