Plin de specialişti în România asta, fraţilor, în probleme de minerit şi de extracţie a aurului, fie că vorbim de Roşia Montană ori de alte zăcăminte ascunse, cărora doar prezidentul Trăienel le mai ştie locul. Ca atare, toată lumea îşi dă acum cu părerea despre extracţia pe bază de cianuri, substanţe despre care noi nu ştim decât din povestirile de război că ar fi sub formă de pilule pe care şi le băgau spionii nazişti sub limbă, ca să nu fie prinşi de duşmanii din al doilea răzbel mondial.
O altă parte a naţiei vedem că şi-a regăsit peste noapte spiritul civic, plângând de mama focului pe umărul locuitorilor din Roşia Montană, care or fi stând ei pe un filon inestimabil de aur, dar ignoră că locuiesc într-un paradis verde-maroniu-roşietic (de la glodul uliţelor, v-aţi prins), în faţa căruia Delta Dunării, a Nilului şi a Amazonului, laolaltă, pălesc atât ca frumuseţe, cât şi ca ecosistem virgin şi neatins de mâna omului.
În realităţi, că şi acestea sunt mai multe, lucrurile stau olecuţă altfel. Lobby-şti plătiţi gras din fondurile Roșia Montană Gold Corporation, din presă, din politică şi, înclinăm să credem, din Guvern şi de la palatul cu cucuvele de la Cotroceni, susţin sus şi tare că mineritul trebuie făcut şi că e bun pentru România, chiar dacă redevenţa anuală plătită de firma cu tată canadian şi mamă româncă e frecţie la picior de lemn, raportată la PIB-ul ţărişoarei. Pe ăştia îi vedem în clipurile difuzate la ore de maximă audienţă, prin care se vaietă că mineritul îi scoate din foame.
De partea cealaltă, îi avem pe alde Antonescu, nostalgic după concertele şi chermezele în fân organizate mai anii trecuţi de puberul Bogdănel Olteanu, care tace acum molcom pe căruţa de bani pe care o încasează de la Banca Naţională.
Peste toate, nişte mineri de meserie au pornit greva foamei în minele de la Roşia, în vreme ce ONG-iştii, şi ăştia arvuniţi de pe la partide de opoziţie şi plăţiţi baban de speculanţi la bursă din afară, se leagă în lanţuri în faţa Parlamentului, cerând stoparea carnagiului, într-un cor mai prostesc decât cel al babelor comuniste de la începutul anilor ‘90, care strigau ca din gură de şarpe „Nu ne vindem ţara!”, că vrem s-o furăm noi, pe de-a moaca…
E clar că în toată această nebuloasă, în care toată lumea înjură pe toată lumea, în buna tradiţie românească, trebuia făcută musai o comisie parlamentară, din specialişti unul şi unul, care să explice ei la mârlani ce şi cum stau lucrurile cu Roşia Montană asta. S-a supus repede chestiunea la vot, iar ca să nu se supere nimeni, toate grupurile parlamentare au primit câte o funcţie de conducere în grupusculul de 21 de specialişti.
Iar printre aceştia, pe cine credeţi că găsim în primele rânduri, dragi bârfitori? Pe specialistul de serviciu Tudor Ciuhodaru, ieşeanul nostru mutat cu partid şi cabinet parlamentar cu tot pe la Bârlad, că acolo era loc berechet pentru un loc la deputat şi de dat în stambă la televizor…
E drept, Ciuhodaru nu e singur în această comisie, ci mai are alături şi alţi doi parlamentari de Iaşi, pe UNPR-istul Gheorghe Emacu şi pe şefa minorităţii albaneze din România, Oana Manolescu, de asemenea, foarte avizaţi în probleme roş-montaniene.
Nici bine nu s-a votat comisia, că în faţă a ţinut să iasă din nou deputatul cu chelie, care să propună, ce credeţi?! O comisie de… experţi! „Dacă nu, avem iar o armată de politicieni părerologi care vor face tot în funcţie de indicaţiile partidului”, ne lămurește „Pupu de la UPU”, aşa, pe gura păcătosului, ca să înţelegem raţiunea noii gândiri pepedediste.
Acestea fiind zise, ne aşteptăm la noi cuceriri într-ale ştinţei şi tehnicii mineritului eco, culese de specialişti direct de la faţa locului, cum ar spune jurnalistul. Deocamdată, jumătate dintre deputaţi s-au gândit să facă deplasarea la Roşia Montană, dar nu singuri, ci însoţiţi, cum spuneam, de experţi, adică de ăia care să le justifice leafa şi diurna specialiştilor care se pozează cu locuitorii zonei, cu lămpaş şi caschetă de miner pe frunte, aşa cum dă bine la electoratul flămând.
Promitem, aşadar, că vom reveni cu amănunte glamuroase şi strălucitoare în ediţiile viitoare.
Glod Corporation