Multă vreme trecută cu vederea, problema copiilor care suferă de autism a devenit în ultima perioadă un subiect extrem de fierbinte. Din păcate, unii dintre părinții unor astfel de tineri își construiesc un generos capital de imagine pe baza suferinței lor, cu numeroase apariții la diverse posturi TV, postări pe rețele de socializare, articole și cărți. Din păcate, puține sunt instituțiile statului care chiar se implică în această problemă.
Una dintre acestea este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. De câteva luni aici funcționează un centru care oferă în mod gratuit asistență pentru persoanele cu autism din județ și pentru familiile acestora. Centrul celor de la DGASPC este deservit de personal specializat, de psihologi și psihopedagogi instruiți pentru lucrul cu astfel de persoane. Consilierea se face prin realizarea unui plan de intervenție, împreună cu familia și prin acordarea de sprijin în implementarea acestuia, în funcție de nevoile individuale.
„Consider că serviciile oferite de acest centru constituie un important sprijin pentru familiile care se confruntă cu tulburarea de spectru autist. Dincolo de sprijinul concret pe care familiile îl găsesc în cadrul acestui centru rămân, însă, reale dificultățile întâmpinate de aceștia în a avea acces la suficiente servicii de terapie de lungă durată. Este important ca societatea să înțeleagă persoanele cu autism pentru că ele chiar există. Trebuie să le integrăm pentru că ne aparțin”, susține Carmen Bușilă, psiholog în cadrul centrului.
Proiectul celor de la DGASPC face parte dintr-o rețea națională de 40 de astfel de centre aflate în 35 de județe și în București. Până acum, la Iași doar opt copii beneficiază de asistență, aceștia având vârste cuprinse între 2 și 12 ani.
Juan des Centralizatu