Toată lumea ştie că spiritele încinse în preajma alegerilor duc şi la o încingere a spirtoaselor şi invers. Cel care cunoaşte foarte bine acest principiu al societăţii civile este Cetăţeanul Turmentat, personajul care, paradoxal, deşi era mort de beat, a devenit nemuritor graţie lui Caragiale. Alegerile prezidenţiale din anul de graţie 2014 nu puteau să-i scape acestei stafii a confuziei care bântuie România de 25 de ani încoace. Recent, distinsul cetăţean a fost văzut la Iaşi, exercitându-şi dreptul democratic de a vota într-un local de la bulevard, timp în care a purtat şi un scurt dialog cu cârciumarul.
Cetăţeanul Turmentat: Mnă ziua, aici e secţia de votare număru’ unu?
Cârciumar: Sigur, sigur, poftiţi, luaţi loc. Să vă aduc un meniu, pardon, un buletin de vot?
Absolut! Dar să fie cu toţi candidaţii.
Păi, n-avem decât doi. Ceva autohton, un vin roşu de Gorj şi un şnaps de Hermannstadt.
Hâc, dă-le încoace, să vedem ce-i de capul lor. Dar mi-e teamă că le-amestec şi-o să am o durere de cap dimineaţă, oho… Dă mai întâi şnapsul… Pfiuu, are gust de stătut. Ce-ai făcut, dom’le, ai pus naftalină în pivniţă, să nu-l bea moliile?
Nu, domnu’, acu’ l-am adus de la distribuitor.
Dom’le, am şi eu o întrebare, de simplu cetăţean. Iohannis ăsta, când se îmbată şi vrea să se ducă la domiciliu, merge pe şapte cărări sau pe şase?
Nu ştiu ce să vă zic. Am auzit că Iohannis nu bea, nu duce la gură niciun păhărel.
Normal, că oricum dumnealui vorbeşte ca o roată dinţată. Nu vrea s-o ruginească cu cine ştie ce coniac, aşa că bea numai ulei de maşină.
Dar vinul de Gorj nu vreţi să-l gustaţi? Staţi, să vă pun un pahar mai mare.
Dom’le, e bun. Cam pişcăreţ el aşa, dar e de cursă lungă, te ţine la drum. Mai bagă un păhărel, să-mi dreg gustul după şnapsul ăla.
Poftiţi, serviţi, vă rog. Şi, sunteţi pregătit pentru votare? Nu mai e mult şi se deschide secţia.
Hâc! Dom’le, cum să vă spun, normal că sunt pregătit, dar nu ştiu ce să fac cu diaspora.
Ce-i cu diaspora?
Păi, aia te întreb şi eu, ce-i cu diaspora? Vreau să-mi fie respectat dreptul de a vota şi-n diaspora!
Diaspora e cârciuma de vizavi, puteţi merge acolo să vă exprimaţi votul democratic.
Dom’le, mă duc să votez şi acolo. Da’ mă întorc la matale, că cică în diaspora e aşa de aglomerat la secţie, încât n-ai loc nici la toaletă. Cică baţi în uşa cabinei şi, pac, imediat îţi răspunde unu’: Ocupat! Ehei, tot mai bine în ţărişoara noastră, unde poţi să-ţi verşi năduful peste tot!