Aflăm, dintr-un articol publicat într-un cotidian ieșean, că „ilegalitățile”rutiere pot fi livrate, vrac sau la bucată, după caz, Poliției rutiere, prin intermediul unui soft creat de un elev de liceu ieșean. Ideea este strălucită! În acest mod nu vom mai fi nevoiți să plătim , din impozitele noastre,salariile unor oameni invizibili.Va fi deajuns să descărcăm aplicația și să trimitem imaginile buclucașe vajnicilor apărători ai legii după care șoferul în abatere își va lua papara cuvenită. Facem economie de lefuri,de mijloace tehnice și de timp.Oare așa să fie? Oare chiar aplicarea legii să fie menirea oamenilor în cămăși bleu?
Arătam, în două articole publicate în urmă cu ceva timp, că un pieton a cărui rută conține și străbaterea străzii Sf.Sava la orele dimineții își asumă riscuri mari. Pe distanță de mai bine de 100 de metri , pe trotuarul din fața grădiniței,considerată a fi de fițe, de pe acea stradă, stau parcate , fiecare după dorința mușchilor proprietarului, mașini de diferite tipuri, de zici că te afli în talciocul auto și nu pe o stradă pe care tronează, foarte vizibil, indicatoare rutiere ce interzic atît oprirea, cît și staționarea. Ba mai mult decît atît, mai vezi și cîte un polițist care, cu un aer solemn, supervizează modul cum se parchează mașinile pe trotuar. Ca pieton, nu poți decît să mergi pe carosabil și Dumnezeu cu mila.
Discuția pe care urmează să v-o relatez a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămînă, pe strada susnumită, la orele 8 ale dimineții. Mergînd efectiv pe stradă, pentru că trotuarul era ocupat, am întrebat un agent de poliție locală, la vreo 50 de ani, care arunca priviri de vultur la cîrdul de vehicule parcate alandala, de ce nu face nimic. „Între 7,30 și 8,30 pot opri aici.” îmi răspunde el. „Dacă ar fi așa ar trebui să existe un indicator suplimentar care să specifice asta. Ori, nu există.” Ridică din umeri și întreabă :”Și ce vreți să fac?” Să aplice legea, asta aș fi vrut să facă. Și cînd te gîndești că la 50 de metri de grădiniță, în fața Hotelului „Eden”, există parcare.Dar cînd tupeul și nesimțirea își dau mîna cu indolența, pentru lege nu mai este loc. Trăgănd o concluzie rapidă la cele spuse, ne întrebăm la ce va folosi softul inventat de talentatul elev ieșean? Dacă nu se dorește aplicarea legii, pot fi inventate sumedenie de chestii că tot degeaba va fi. Cu excepția, desigur, a unui soft care să schimbe mentalitatea polițistului rutier și să vegheze dacă mai este și pe stradă, adică acolo unde îi este locul!