Cu o grabă suspectă ,lichidatorul judiciar Corneliu Mititelu este gata să scoată la vînzare hotelurile Traian si Astoria. El a cerut ca , pînă pe 13 martie, cele două unități de cazare și divertisment să înceteze orice activitate.Cum s-a ajuns aici, în cele ce urmează.
Totul a început în ziua de 19 octombrie a anului trecut, atunci cînd, la solicitarea Băncii Comerciale Române(BCR), instanța a dispus casarea sentinței prin care se confirma planul de reorganizare a SC Turism Moldova SA, proprietară a celor două hoteluri. Societatea avea datorii mari către terți creditori, iar BCR era unul dintre aceștia. Înainte de pronunțarea sentinței, BCR vînduse creanțele deținute către TONESCU SRL, societate înregistrată în Luxemburg. Să reținem acest nume.Și OTP Bank și-a vîndut creanțele deținute. Cumpărator a fost o societate canadiană. Canadienii au mai cumpărat și alte creanțe , ajungînd să dețină, în final, 50,9% dintre datorile SC Turism Moldova SA. Devenind principalul creditor, societatea canadiană ar fi urmat să fie îndestulată prima la masa credală. Să reținem și acest lucru.
Fără posibilitiate de reorganizare, SC Turism Moldova SA nu reușește să se redreseze și, la cererea creditorilor, pe 31 ianuarie 2017 se intră în procedura de faliment. Din acest moment surprizele se țin lanț.
La aceeași dată, judecătorul sindic numește un lichidator judiciar în persoana lui Corneliu Mititelu(foto jos). Pe 2 februarie, instanța admite apelul în anulare formulat de societate împotriva contestației privind reorganizarea, introdusă de BCR. Lichidatorul Mititelu spune, însă, că în hotărîre nu se spune nimic de anularea intrării în faliment și, deci, acesta trebuie să producă efecte juridice. Pe 8 februarie, firma canadiană, creditor principal, cere schimbarea lichidatorului judiciar, la care are dreptul, conform legii. Cum acest lucru trebuie consfințit printr-o hotărîre judecătorească ,Corneliu Mititelu nu se sinchisește de cererea ceditorului principal și își continuă activitatea. Așa că, a cerut o evaluare rapidă asupra valorii de piață a hotelurilor, ultimul pas inainte de punerea lor în vînzare. În mod normal,o evaluare se face doar cu aprobarea creditorilor,cu convocarea comiteului de creditori, ori, acest lucru , din informațiile deținute de noi nu s-a întîmplat. Chiar daca instanța va hotări schimbarea lichidatorului judiciar , hotelurile odata vîndute nu vor fi altceva decît un nou obiect de litigiu comercial.
Ceea ce este cel mai intersant este că lichidatorul Mititelu a cerut și firmelor care își desfășoară activitatea în cele două hoteluri să o întrerupă și să plece, dorind să vîndă hotelurile goale.
Și acum intrăm pe tărîmul speculațiilor. Cine are interes ca hotelurile să fie vîndute atît de rapid? Surse bine informate spun că jocurile se fac pentru vînzarea hotelurilor în contul creanțelor deținute de TONESCU SRL , în timp ce alte persoane informate spun că, de fapt, acesta nu ar fi decît un prim pas spre o vînzare căte un mare operator hotelier. Ce este adevărat și ce nu din toate acestea nu știm. Știm, în schimb, cine pierde.
„Noi am dori sa ne continuăm activitatea . Întreruperea ei ar fi o catastrofă finnaciara, am avea pierderi foarte mari. Avem multe contracte în derulare, avem contracte care au fost semnate și s-a plătit un avans. Campionatul european de șah ar trebui să aibă loc la noi. Așa este stabilit și noi am început să ne pregătim. Ca să nu mai vorbim de pierderile de la buget.” spune Adrian Danu(foto sus), manager al hotelului Traian.