Dascălu: „Da. Cred că Arpad Paszkany este în spatele articolelor denigratoare, dar nu am probe ca să dovedesc acest lucru”, a răspuns miliardarul ieşean la una din întrebările adresate de magistraţii Curţii de Apel Cluj. În replică, Paszkany a spus că Iulian bate câmpii atunci când afirmă că ar fi fost şantajat”.
Războiul celor două roze. Aşa ar putea fi denumit procesul penal dintre cunoscuţii miliardari Iulian Dascălu, Regele mall-urilor, şi patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, supranumit Ayatollahul Ardealului. Cei doi bărbaţi s-au confruntat recent la procesul de la Curtea de Apel Cluj în care finanţatorul Paszkany este judecat pentru şantaj şi susţinerea unui grup de criminalitate organizată. Dacă pe toate canalele de televiziune şi în presa scrisă, moldoveanul Iulian şi ardeleanul Arpad se dau cocoşi americani împăunându-se de fiecare dată când sunt băgaţi în seamă cu întrebări servite la fileu, în faţa instanţei superioare clujene, cei doi s-au transformat în mieluşei, ambilor tremurându-le glasul şi vocea de emoţie. Mai mult, în timp ce magistraţii îl interogau pe prinţul moldovean Iulian, pe Arpad în trecuseră toate năduşelile şi transpiraţiile.
Acuze între miliardari
În timpul audierii sale, Dascălu a spus că este sigur că omul de afaceri Paszkany a stat în spatele campaniei de presă derulată de Trustul Gazeta, împotriva sa. „Da. Cred că Arpad Paszkany este în spatele articolelor denigratoare, dar nu am probe ca să dovedesc acest lucru”, a răspuns Dascălu la una dintre întrebările magistraţilor clujeni. De cealaltă parte, finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj a respins acuzaţiile miliardarului ieşean spunând că nu a avut nimic personal cu Dascălu. Cu toate că şi-a nuanţat cu această ocazie toate acuzaţiile la adresa rivalului său, Iulian îşi menţine pretenţiile civile şi cere ca Paszkany să îi plătească despăgubiri de 100.000 de euro. „M-am simţit constrâns că eram nevoit să cedez acel teren. La acel moment, eu aveam două căi de urmat, fie să intru în faliment, fie să accept o înţelegere care implică acel teren. În acest sens am avut mai multe întâlniri cu Arpad Paszkany”, a mai spus Dascălu.
Litigiul, din 2005
În prima fază a procesului care s-a derulat la Tribunalul Cluj, Paszkany a fost achitat pentru acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT, şi anume că ar fi finanţat Trustul de presă Gazeta, prin intermediul căruia l-ar fi şantajat pe Dascălu să îi cedeze un teren de 400.000 de euro, contra unei sume de doar 10.000 de euro. Litigiul dintre cei doi oameni de afaceri datează din anul 2005, când ambii au participat la o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Cluj pentru concesionarea unui teren unde a fost construit Iulius Mall, din Cluj Napoca. Licitaţia a fost adjudecată până la urmă de Dascălu, dar Paszkany a atacat în justiţie derularea acesteia şi a obţinut la Tribunalul Mureş o primă sentinţă favorabilă de anulare a licitaţiei. Ulterior, miliardarul clujean a renunţat la procesul de la Mureş doar după ce Dascălu a fost de acord să îi cedeze un teren în valoare de 400.000 de euro care se află în apropierea Iulius Mall. Apoi, după ce jurnaliştii din Trustul Gazeta au fost arestaţi pentru şantaj, Dascălu a formulat o plângere împotriva lui Paszkany pe care îl acuza de aceeaşi infracţiune.
Moldoveanul iartă, dar nu uită!
Deşi este principalul acuzator, Iulian Dascălu şi-a schimbat oarecum declaraţiile şi le-a nuanţat în sensul că nu ar fi fost şantajat de Paszkany. „În aprecierea mea nu m-am simţit constrâns de oferta inculpatului, în sensul că va demara în continuare procedurile în Justiţie dacă nu ne vom înţelege. Arpad Paszkany mi-a explicat că dacă nu voi accepta oferta lui va continua procedurile din justiţie pentru anularea licitaţiei. La vremea respectivă, având în vedere presiunile şi stresul la care eram supus, puteam accepta orice. Orice ofertă”, le-a declarat Dascălu, magistraţilor clujeni. Înţelegerea dintre cei doi oameni de afaceri făcea referire la Paszkany care urma să cumpere terenul de 1,5 ha cu doar 250.000 de euro, în loc 400.000 de euro, cât valora. Din această sumă doar 10.000 de euro au fost achitaţi în numerar, restul de 240.000 de euro fiind oferiţi sub forma unui contract barter cu publicitate pe stadionul CFR Cluj. „Firma care a semnat contractul nu avea nevoie de publicitate. De fapt această publicitate nu s-a făcut niciodată”, le-a mai spus, în final, Iulian Dascălu, judecătorilor clujeni.