Festivalul „Tattoo and Music Fest” a reuşit să strângă la Iaşi cei mai cunoscuţi specialişti în tatuaje. Unul dintre cei mai premiaţi tatuatori din Europa este ieşeanul Costel Lăpuşneanu, care s-a ocupat şi de organizarea evenimentului.
Costel a absolvit arte plastice în liceu şi şi-a continuat studiile la Facultatea de Arte.
„Am fost singurul care a realizat pentru lucrarea de licenţă un mix între tatuaje, colaje şi modele vii”, spune Costel. În 1997 a deschis primul studio de tatuaje în Iaşi. Deşi câştiga foarte bine aici, a preferat să plece în Portugalia, pentru a lucra cot la cot cu cei mai buni în domeniu.
Artă pentru artă
În 10 ani, a reuşit să se facă foarte cunoscut în această artă, atât în Portugalia, unde deţine mai multe saloane, cât şi în restul Europei. Are peste 60 de premii, iar unii clienţi îi cer să îşi treacă numele pe tatuajul realizat.
„Am văzut în asta tot o formă de artă”, spune Costel, care fără falsă modestie mai spune că: „Sunt invitat aproape la toate festivalele mari de pe continent, iar pe unde am fost, am câştigat cam tot ce era de câştigat”.
Cel mai scump tatuaj pe care l-a realizat a costat 3.000 de franci elveţieni.
La capitolul „solicitări ciudate”, Costel afirmă că a fost impresionat de o tânără care a dorit să imortalizeze chipul bunicului său pe piele, pentru că a ţinut foarte mult la el şi pentru că a fost ca un tată pentru ea. Ceea ce a apreciat foarte mult a fost că fata nu a vrut să-şi facă un tatuaj din considerente superficiale şi estetice.
Iarba verde de acasă
De fiecare dată când se întoarce în locurile natale, rămâne cu un gust amar.
„Lumea s-a mai schimbat, parcă nu mai e mentalitatea care era înainte. Sunt dezamăgit, totuşi, de ceea ce se întâmplă. Oraşul mi se pare foarte în urmă. De aeroport nu mai zic! E groaznic! Problema e că multe oraşe care nici nu suflă pe lângă Iaşi, s-au ridicat foarte mult. Oraşul are un potenţial enorm, însă nu este deloc exploatat”.
Iar patriotismul nu îl poartă numai în suflet ci şi pe braţul drept. Este fascinat de cultura antică dacică, aşa că a decis să-şi tatueze steagul dacic şi alte elemente complementare, pe mâna sa.
„Eu cred că dacă am încerca să ne regăsim spiritul antic, autentic, atunci am deveni cu totul altfel”.
Ideea este că, la un aşa prezent, nu mai realizăm că viitorul s-ar putea schimba…în bine.