Râsul lumii: Escrocheriile de la Cadastru au fost descoperite de preşedintele notarilor ieşeni după o nuntă cu ştaif când unui amic al notarului Andi Cheptine i s-a propus, de către unul dintre invitaţi, să cumpere un teren din Tătăraşi. “Cumpărătorul”, de bună credinţă, a căzut pe spate atunci când a văzut că i se oferă să cumpere tocmai terenul pentru care avea deja act de vânzare-cumpărare. Ca în filmele cu tâmpiţi…
Mare e grădina ta, Doamne, şi mulţi proşti sunt care-i sar gardul! Acesta este proverbul aproximativ ce ar putea caracteriza pe deplin marele tun imobiliar dat recent de către o mână de funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, tun ce a provocat un adevărat cutremur în instituţia ce se ocupă de intabularea terenurilor. Stimabililor, ţineţi-vă bine: ştiţi cum a răsuflat afacerea şi cum au ieşit la iveală matrapazlâcurile săvârşite de funcţionarii cadastrali, în frunte cu soţii Violeta si Emanuel Osoianu? Ei bine, bomba a fost detonată (dacă se poate spune aşa) …la o nuntă cu ştaif. Atunci când unui amic al preşedintelui notarilor ieşeni, e vorba de jupânul Andi Cheptine, i s-a propus de către unul dintre invitaţii, să cumpere un teren valoros situat în cartierul Tătăraşi. După câteva zile, clientul şi vânzătorul au mers împreună la faţa locului ca să vadă proprietatea ce urma să fie achiziţionată, şi ce să vezi!… Cumpărătorul a rămas minute în şir fără glas, deoarece terenul cu pricina era de fapt chiar proprietatea sa. La fel ca în filmele cu tâmpiţi, amicului notarului ieşean i se oferise să cumpere un teren pentru care el avea deja un act de vânzare-cumpărare, perfect valabil. Sesizând că e ceva necurat la mijloc, persoana în cauză a făcut repede o sesizare la OCPI pentru a afla care este situaţia juridică a proprietăţii şi a cerut intabularea terenului respectiv. Conducerea instituţiei, reprezentată de către directoarea Narciza Nedelcu, a efectuat imediat, în colaborare cu Camera Notarilor Ieşeni, mai multe verificări legate de operaţiunile imobiliare efectuate în cauză iar la final au ieşit la iveală, la fel cum uleiul iese deasupra apei, mai multe fraude şi nereguli în tranzacţionarea şi a altor proprietăţi din Iaşi. În urma anchetei s-a constatat că, în trei situaţii diferite, verificările în vederea intabulării terenurilor respective fuseseră efectuate de un anume Cosmin Radu, funcţionar al OCPI Iaşi, iar în cel de-al patrulea caz, de către inginerul cadastral Ovidiu Pleşescu, tot de la OCPI.
Acuzaţii grave: fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, complicitate dar şi aderare la un grup infracţional organizat.
Narciza Nedelcu şi-a pus mâiniel în cap!
Ulterior, directoarea OCPI, Narciza Nedelcu, împreună cu preşedintele notarilor ieşeni, Andi Cheptine, au sesizat organele de cercetare competente, punând la dispoziţia procurorilor întreaga documentaţie întocmită de funcţionarii de la Cadastru. În momentul în care a observat fraudele şi escrocheriile săvârşite de subordonaţii săi, Nedelcu şi-a pus mâinile în cap. După o noapte întreagă de interogatorii, timp în care au fost audiate un număr total de 28 de persoane, poliţiştii şi procurorii DIICOT Iaşi, coordonaţi de un anchetator din cadrul Structurii Centrale a DIICOT Bucureşti, au semnat ordonanţe de reţinere doar pentru 7 funcţionari, din care 3 sunt registratori la OCPI Iaşi. Printre inculpaţii prezentaţi Tribunalului cu propunerea de arestare preventiva se numără: Cosmin Radu Ciprian, Gheorghe Ciprian Maftei, Ioan Constantin Mihu, Mihai Mitrică, Emanuel Osoianu, Ovidiu Cristian Pleşescu, Mihaela Nicoleta Volosciuc. Acuzaţiile prezentate de anchetatori impotriva celor 7 inculpati sunt extreme de grave: fals şi uz de fals, aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la fals şi uz de fals, falsuri în acte şi înscrisuri oficiale.
Alba-neagra si jonglerii periculoase cu terenurile CL Iasi
Ancheta DIICOT în cazul reţelei falsificatorilor de terenuri are la bază mai multe acte notariale: trei contracte de vânzare-cumpărare din 1992, unul din 1993 şi un altul din 1997. Iniţial, OCPI a făcut sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. În contractul din 1997, Ovidiu Aiacoboaiei i-ar fi vândut Irinei şi lui Eugen Valovschi un teren de 250 metri pătraţi în strada Bucur 29, în Copou, în zona Penitenciarului. Prin contractul încheiat pe 25 ianuarie 1993, Ecaterina Popescu i-ar fi vândut lui Ioan Constantin Mihu, care este reţinut în dosar, un teren de 600 metri pătraţi, pe strada Mocanului 140, din aceeasi zona. Pentru acest teren, Mihu ar fi plătit suma de 18.000 lei. Ulterior, Mihu a cerut intabularea terenului, iar cei de la Cadastru au făcut o adresă la Camera Notarilor. S-a stabilit ulterior că nu fusese înregistrat nici un contract de vânzare-cumpărare dintre cele două părţi. Al treilea contract, din 1992, ar fi fost încheiat între Dinu şi Aurica Popoi şi Victoria Vintilă. Aceasta din urmă a cumpărat 1000 metri pătraţi pe strada Moldovei, din zona central, Ulterior, Vintilă, prin reprezentantul său Răducă Maria, a vândut terenul familiei Sterea, care este şi ea cercetată în dosar. Ca urmare a unei noi sesizări a celor de la Camera Notarilor s-a constatat că şi în acest caz nu ar fi fost găsit nici un contract valabil încheiat între Popoi şi Vintilă. Maftei ar fi înscris în cartea funciară drepturile de proprietate şi ale lui Vintilă dar şi a iesencei Ionelei Toma, care ar fi avut contract de vânzare-cumpărare pentru acel teren încă din anul 2001.
Printre “ţepuiţi” se numără fostul director al DSP şi un procuror DIICOT
Potrivit anchetatorilor DIICOT, cei 7 inculpati au aderat la un grup infracţional organizat care se ocupa de identificarea unor terenuri valoaroase situate în zonele rezidenţiale din Iaşi, în cartiere cum ar fi Păcurari, Ciurchi ori Nicolina, terenuri aflate în proprietatea CL Iaşi, dar care nu erau ocupate sau intabulate la OCPI. Printre “victimele” care au fost înşelate de reţeaua escrocilor de la Cadastru se numără nume importante din dulcele târg al Ieşilor: Mihnea Hurmuzache, fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică, actualmente director al Spitalului de Boli Infecţioase şi, nu în ultimul rând, procurorul DIICOT Iaşi, Viorel Postică. După cele 28 de percheziţii efectuate la domiciliile unor persoane vizate că au contribuit la săvârşirea fraudelor şi escrocheriilor imobiliare, oamenii legii au semnat şapte mandate de reţinere. Întrebată care este cota de implicare a celor trei funcţionari de la Cadastru în comiterea acestor fraude, Narciza Nedelcu, directorul OCPI Iaşi, a avut o poziţie mai mult decât tranşantă: “Dacă se va dovedi că funcţionarii de la OCPI au greşit, ei trebuie să plătească. Fiecare răspunde pentru faptele sale”, a conchis Nedelcu.
Procurori şi judecători, vinovaţi fără voie în afacerea “Mafia de la Cadastru”
Surse din cadrul DIICOT au devoalat faptul că liderul escrocheriilor imobiliare, Emanuel Osoianu, se lăuda deseori că îl cunoaşte personal pe preşedintele Tribunalului, Radu Tărniceru, cu care este şi vecin.
Surse judiciare susţin că Emanuel Osoianu, soţul grefierei Violeta Osoianu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, se folosea, atunci când actiona, de numele unor anchetatori din Procuratura ieşeană dar şi de cel al unor judecători, cel mai des vehiculat fiind chiar numele preşedintelui Tribunalului Iaşi, judecătorul Radu Tărniceru, cu care inculpatul este şi vecin. La operaţiunile de falsificare a documentele, spun procurorii de crimă organizată, şi-ar fi adus aportul atât rudele, cât şi prieteni ai lui Emanuel Osoianu şi Ionuţ Răduc. În afacere era implicată si Violeta, grefieră la Parchet, şi soţia lui Emanuel Osoianu, dar şi sora acestuia din urmă, Nuţa Borcea. În afară de cele două, reţeaua ar mai fi fost sprijinită şi de trei angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară: Cosmin Radu Ciprian, Ciprian Maftei şi Ovidiu Pleşescu. Rolul acestora era de a autentifica schiţele cadastrale false întocmite de membrii reţelei. Alte două persoane de încredere ale familiei Osoianu erau Ionuţ Albu şi Mihai Mitrică. Un aport important la fraudele imobiliare şi-ar fi adus şi Ioan Mihu, cel care asigura deseori paza casei presupusului cap al reţelei de la OCPI.
Singurul care a scăpat de cătuşe: funcţionarul OCPI, Ciprian Maftei
Sâmbăta după-amiază, după interogatorii marathon, judecătorii Tribunalului Iaşi i-au arestat pe şase din cele şapte persoane inculpate în dosarul “Mafia de la Cadastru”. Au primit mandate de arestare pentru o lună de zile următorii: Emanuel Osoianu, Cosmin Radu Ioan Constantin Mihu, Mihai Mitrică, Ovidiu Cristian Pleşescu şi Mihaela Nicoleta Volosciuc. Cel mai norocos dintre toţi a fost Ciprian Gheorghe Maftei, angajatul de la OCPI, care a scăpat de cătuşe, instanţa interzicându-i însă parasirea localităţii pe parcursul anchetei penale. La finalul şedinţei de judecată, apărătorii celor şase inculpaţi care au primit mandate de arestare, au făcut recurs. Acesta va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, în data de 8 decembrie 2010.