Care este însă miza amânării la nesfârşit a judecării procesului de corupţie în care este implicat fostul prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru et Co.? Evident că prescrierea cazului! Recent, avocata ex-prefectului, Sandra Grădinaru, a amânat (a n-şpea oară) procesul pe motiv de… viroză, iar inculpatul Cristian Maftei pentru că… „este plecat cu afaceri tocmai în China”. Calculate însă cu mare grijă, aceste amânări însumează aproape 3 ani de termene irosite aiurea.
Procesul fostului prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru, a devenit, de ani de zile, un model pentru cei care vor să scape de judecata de fond. După ce dosarul s-a plimbat „fără rost” pe la Curtea Constituţională, din Bucureşti, via Curtea de Apel Iaşi, acum a venit rândul apărătorilor, dar şi al inculpaţilor din dosar să găsească tot felul de chichiţe pentru tergiversarea judecăţii. Toate aceste „strategii” ieftine sunt menite doar pentru a trage de timp în speranţa că dosarul plin ochi de acuzaţii dintre cele mai grave se vor prescrie, adică vor fi anulate definitiv potrivit codului de procedură penală.
Frăţia din Justiţia ieşeană
Strigător la cer este însă faptul că şi procurorii anticorupţie, başca DNA Iaşi încearcă să se eschiveze de la judecarea dosarului. Astfel, în ianuarie 2011, chiar procurorul de şedinţă a solicitat amânarea cazului pe motiv că …”este în concediu de odihnă”, de parcă fugiseră în munţi toţi anchetatorii instituţiei. Declaraţia dată ulterior de procurorul –şef al DNA Iaşi, Sorin Călin, pare desprinsă dintr-un film cu proşti: „Procurorul nu a putut fi substituit pentru că am fost înştiinţaţi târziu de termen, iar ceilalţi magistraţi erau deja implicaţi în alte activităţi”, a spus jurnaliştilor destoinicul şef al Anticorupţiei ieşene. Apoi, la termenul din data de 23 februarie, din nou surpriză. S-a îmbolnăvit subit avocata Sandra Grădinaru, apărătorul ex-prefectului arestat. Mai mult, şi afaceristul Cristian Maftei, patronul cunoscutei firme Compania Quantum SRL, a depus o cerere de amânare a judecăţii pe motiv că este plecat cu afaceri în celălalt capăt al Pămîntului, respectiv …China. Dacă este în China cu afaceri sau nu, asta numai Cristi ştie. Cert este doar un singur lucru. Aceste şuşanele şi şmecherii ieftine merg doar până într-o bună zi, chiar dacă, aşa cum spun gurile rele din politica bahluiană, toată lucrătura din dosar poartă inconfundabila semnătură a baronului liberal Relu Fenechiu.
Cine ia taurul de coarne?
Magistratul care se ocupă de soluţionarea cazului, Elena Scriminţi, le-ar fi spus în mod răspicat inculpaţilor dar şi apărătorilor şmecheri că judecata va continua cu avocaţi din oficiu. Bravos, d-nă judecător Scriminţi! Faceţi ordine, că prea şi-au luat-o în cap marii maeştri din Baroul Iaşi!
Arestarea în dosarul „Mită la Prefect” nu l-a afectat financiar prea tare pe omul de afaceri Cristian Maftei. În perioada Guvernării liberale de tristă amintire, Cristi a făcut afaceri bune cu statul, obţinând contracte de lucrări la drumuri de peste 100 miliarde de lei vechi. Apoi, odată cu schimbarea Puterii, Maftei a schimbat macazul şi a făcut afaceri şi cu pedeliştii. Nu de puţine ori, Cristi a fost observat, la cocktail-uri, în compania „selectă” a marilor şmecheri locali care fac legea în PD-L Iaşi. În dosarul penal „Mită la Prefect” mai sunt judecaţi, în calitate de inculpaţi, avocatul ieşean Toni Baltag, fostul şef al ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, afaceristul Cristian Maftei, şi, nu în ultimul rând, ex-prefectul Radu Prisăcaru, acuzaţi de luare de mită şi complicitate la luare de mită.