Așa cum Crăciunul ne predispune la cheltuieli inutile, maratoane epuizante prin mall-uri, îmbuibări și îmbibări necontrolate, iar Tetrada Morții (14 și 24 februarie, 1 și 8 martie) la certuri conjugale, depresie și faliment, la fel și apropierea Paștelui ar trebui să ne îndemne la meditație, reculegere, cumpătare, iertare și toleranță. Pe de altă parte, cum Paștele are obiceiul de a se petrece în general primăvara, perioada Postului Mare este, în același timp, una a exploziilor hormonale, a agitațiilor inexplicabile și a îndrăznelilor necugetate.
De unde vine iepurașul? Dar fluturașul?
În această stare duală – de reculegere pioasă și de furtună endocrinologică – trebuie să se fi aflat și edilii din Palatul Roznovanu, care, prin gura viceprimarului Mihai Chirica, ne-au anunțat cam ce planuri de înfrumusețare a dulcelui târg au pentru această perioadă. Anume, pe stâlpii cei noi de pe Ștefan cel Mare vor fi montate vreo 50 de ornamente din leduri care – vaaai, fată, ce frumos! – „vor reprezenta un ghiocel şi un fluturaş”. (Acuma, este evident că nu ne-am fi bucurat de această diafană priveliște dacă teii cei bătrâni și urâți de pe bulevard nu ar fi fost îndepărtați, spre bucuria publicului larg. Pe de altă parte, trebuie să recunoașteți și dumnevoastră că tânărului viceprimar îi stă parcă mai bine în rol de „aducător de ghiocei și fluturași” decât în acela de „drujbar”…).
Pe lângă leduri, vor fi montate tot vreo 50 de bannere prin care vom fi îndemnați să paștem fericiți; ceea ce și facem, de altfel, de când au apărut urzicile, salata și ridichile. În Piața Unirii vor fi aduși doi iepuri gigant, de vreo 3,5 metri înălțime, care sperăm să nu le dea idei păcătoase, în plin post, turiștilor cazați la hotelurile din zonă. În fine, nouă, unora, cel mai mult ne place „ansamblul pascal tematic, format din două ouă și două lumânări electrice” care a fost plantat în fața Primăriei, ansamblu de o încărcătură semantică evidentă. Profităm de ocazie pentru a ne exprima admirația față de virilitatea gestului și pentru a-i felicita pe edili că au avut prudența de a monta două lumânări, nu doar una, ca să nu se interpreteze drept un „mesaj” pentru diverșii contestatari…
Iată, așadar, după cum spuneam, latura ludică și vitală a trărilor care îi încearcă pe șefii din Primărie în această perioadă: fluturași, ghiocei, ouă, iepurași – tot atâtea simboluri ale vitalității și renașterii naturii. Mai puțin evidentă, dar nu mai puțin puternică este, însă, înclinația spre iertare și împăcare. Dacă vă gândiți că atât primarul, cât și vicele sunt „lăudați” zilnic – cu povești halucinante, zvonuri imunde și apelative la care până și șoferi de tiruri ar roși – de o anume gazetă bâzâitoare din târg și că organul îi aparține unui patron balaoacheș cu nume floral, oare nu vă spune nimic faptul că pe bulevard sunt montate taman ornamente în formă de „Ghiocel”?! Că veni vorba, „fluturașul” de care vorbesc edilii este chiar fluturaș sau, mai curând, o… libelulă? Care se întâmplă să fie nu numai o simpatică insectă, ci și porecla unui anume deputat care i-a făcut în trecut multe zile fripte primarului… Ei? Ați prins ideea? Ce act de iertare poate fi mai subtil și, în același timp, mai amplu și mai generos ca ăsta?!
„Iartă-mă!” Ediția locală
Cum până la Paște au mai rămas mai bine de două săptămâni, campania aceasta de montare de diverse instalații cu rol simbolic ar putea continua, astfel încât de beneficiile clemenței să se bucure și alți adversari ai șefilor din Palatul Roznovanu. Astfel, în Nicolina, de pildă, ar putea fi amplasate câteva ornamente în formă de stejar, cu chipul președintelui Traian Băsescu sculptat pe scoarță; Nicușor Păduraru va aprecia gestul și îl va lăuda pe Facebook. La fel, pe străduțele din spatele Mitropoliei ar putea fi montate câteva căsuțe de jucărie, cu prețuri simbolice, de 40 de bani; Petru Movilă va înțelege aluzia și va profita de ocazie. De asemenea, în curtea din fața Casei Pătrate ar trebui amenajat un aeroport în miniatură și aduse niște machete de avioane; nărăvașul Cristian Adomniței va fi fericit să poată anunța, cu probe, că s-a ținut de cuvânt. În fine, prin Piața Unirii și prin Codrescu ar trebui puse câteva bariere din turtă dulce, care să poată fi consumate imediat după ieșirea din post; un anume patron de televiziune și de hoteluri va țopăi de bucurie ca un copil…
Prostul Paștelui
P.S. O replică senzațională rostită de viceprimarul Chirica în cadrul conferinței de presă în care a dezvăluit cât de frumos va fi orașul de Paște ne-a amintit de viralul acela care circula pe Youtube și în care o bătrână de la țară era întrebată cu ce se spală pe cap. „Cu oțet”, răspundea baba. „De ce?”, întreba, cam tâmp, reporterul. „De mere!”, răspundea matusalema.
Cam așa s-a întâmplat și la Primărie, când Chirica a anunțat că: „Vom monta niște ornamente pe Ștefan cel Mare…”. „Dar de ce?”, întreabă o talentată reporteriță. La care vicele: „De Paște!”