Pentru tineri, viaţa de noapte este extrem de atrăgătoare. Fete frumoase, petreceri la nesfârşit, băutura care curge în râuri până dimineaţa, în zori… Astea le ştim! Dar cine se ocupă cu adevărat de crearea ambientului perfect pentru petrecerea timpului liber?
Responsabili de show-ul de la bar care îţi ia ochii şi te fac să ai o cu totul altă părere despre tăria din pahar, sunt barmanii, iar Iaşul, să ştiţi, stă foarte bine la această categorie. Mulţi dintre ei au multă experienţă, lucrând, de-a lungul timpului, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Începuturile unui barman de succes
Andrei şi Silviu, doi barmani cu foarte mare experienţă în domeniul, ne vor prezenta avantajele şi dezavantajele acestui stil de viaţă.
Andrei (25 de ani) a început să lucreze de la vârsta de 17 ani. „Aveam foarte mulţi prieteni barmani şi am zis să încerc. Mi-am făcut un CV fals şi m-am prezentat la un interviu, pentru un post de barman la Corso. Popescu (n.r: administratorul barului) se uită la mine şi zice: < Ai mai fost vreodată la un interviu? Tu vrei să cred că tot ce ai pus în CV-ul ăsta, la anii tăi, e adevărat ? Dacă înveţi meniul în 2 săptămâni, eşti angajat>. Aşa că l-am învăţat şi iată că lucrez şi acum în acest domeniu.”
Andrei este specializat pe „flair” (n.r.: jonglatul sticlelor) şi tot ce ţine de show-ul de bar. Cel care l-a iniţiat şi a devenit chiar mentorul său este Liviu Croitoru. „La început am spart sute de sticle, sute de pahare şi am avut sute de vânătăi. Ca să fii un bun profesionist în flair, trebuie să te pregăteşti minim 3 ore pe zi, timp de 3 luni, ca să-ţi iasă rutina. Un sfat pentru începători: Să se înarmeze cu răbdare. Se poate începe cu tin-ul, pe parcurs se poate adăuga sticla în funcţie de rutina aleasă. Talentul ţi-l descoperi pe parcurs. Important e să încep”i, ne povesteşte Andrei, cu multă pasiune.
A participat la foarte multe concursuri – Bar Master Competition (Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj), Braşov Flair Challenge, Drambuie Challenge, Shake it power, şi la traininguri sponzorizate de branduri pe bază de invitaţie. De 3 ani lucrează la club Skye.
Dar cum este o noapte de muncă? Aflăm astfel că începutul şi sfârşitul unei nopţi de muncă sunt cele mai urâte părţi. Începutul pentru că trebuie să pregăteşti barul, iar sfârşitul pentru că trebuie să speli barul şi… foarte multe pahare. Nopţile de somn sunt neregulate, relaţiile personale foarte agitate. Nu chiar totul este roz.
Mixologul Silviu şi Robert De Niro
Un alt barman care ne-a împărtăşit din experienţa sa, este Silviu (29 de ani) care lucrează în domeniu de 11 ani. El s-a specializat în mixologie: arta de a amesteca băuturile şi de a infuza arome.
A început ca ospătar, în Grecia, la 18 ani. Ulterior, a învăţat de la un prieten cum să lucreze după bar. În 2003 a cunoscut pe cineva care lucra pentru Playboy şi au început o colaborare. A călătorit cu această ocazie, înconjurat de fetele de la Playboy, timp de o lună, în toate insulele greceşti. L-a cunoscut pe Robert De Niro în Santorini şi are şi acum nota de plată cu autograf. A lucrat în zeci de baruri, atât în ţară cât şi în străinătate.
Acum 2 ani, a plecat în Amsterdam unde a lucrat la The Mansion. „The Mansion este un cocktail bar foarte elegant, iar pe tavan are copia Capelei Sixtine. E unul dintre cele mai bune cluburi din lume”, spune Silviu. Câştiga în jur de 3000-3500 de euro, însă viaţa acolo era foarte scumpă -1000 de euro era doar chiria, iar cheltuielile personale se ridicau la 50-100 de euro pe zi. „Ce iei pe mere dai pe pere”, spune oarecum dezamăgit, Silviu.
Tot de la el aflăm şi care era cel mai căutat cocktail din Amsterdam: „Stardust. Conţine căpşuni, berry Vodka, şampanie Rose. Metoda de preparare – muddling. Fructele se pisează cu muddler, după care se toarnă vodka, se face shake fine strain şi top şampanie, după care se toarnă într-o cupă de şampanie răcită. Preţ, 20 de euro.”
A lucrat în Amsterdam cu Anthony Pullman, unul dintre cei mai buni barmani din lume. Pullman predă mixologie la Balls Academy în Anglia.
Aşa că…avem cu ce! Let the show begin!
Robert
Salut as vrea sa stiu si eu daca se tin aceste cursuri in iasi! multumesc