Vă numărați printre cei nemulțumiți de aspectul bulevardului Ștefan cel Mare? Vă este dor de umbra și de arfumul teilor și vă repugnă aspectul salcâmilor japonezi? Vă este teamă de ce ar putea urma odată cu reamenajarea parcului din fața Teatrului Național? Aveți idei urbanistice geniale și suferiți pentru că nu aveți unde să vi le expuneți? Dacă reușiți să faceți publice aceste planuri edilitare, vă înfurie faptul că acestea nu sunt luate în seamă de autoritățile locale?
Ei bine, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, bravi activiști ai societății civile, stimați cetățeni, nu disperați! Eforturile și dorințele dumnevoastră legitime nu sunt în zadar! Aveți un aliat puternic, iar acesta va reda demnitatea și forța dezbaterii publice autentice! Este vorba despre domnul colonel Gabriel Surdu, liderul filialei locale a PDL, care, ca și dumnevoastră, a decis să își pună energia creatoare în slujba transformării Iașului în acea oază de civilizație democratică pe care ne-o dorim cu toții!
La câteva luni bune de la deschiderea șantierului de pe Ștefan cel Mare, cu o promptitudine și o viteză de reacție demne de invidiat, ilustrul politician a oferit opiniei publice ieșene și, implicit, edililor din Palatul Roznovanu, un revoluționar plan urbanistic, în măsură să transforme centrul dulcelui târg într-un model pentru toate celelalte mari capitale mai mult sau mai puțin europene: „Eu aş demola toate clădirile care sunt între Primărie, sediul Băncii Naționale a României şi Teatrul Naţional şi aş lăsa o piaţă publică de mare atracţie care ar fi în această zonă. Inclusiv clădirea în care este PDL şi cea în care se află hotelul Mitropoliei le-aş demola. Hotelul poate fi reconstruit în zona din spatele Catedralei, unde a fost aprobat un PUZ, pe esplanadă. Sub piaţa publică ar fi o parcare subterană”. Viziunea fostului viitor primar are, însă, nu numai o dimensiune urbanistică, ci este susținută și de elemente practice, democrat-liberalul oferind soluții pertinente pentru mutarea angajaților din clădirile care vor fi demolate și care, în prezent, găzduiesc, printre altele, Direcția Finanțelor Locale, Direcția Agricolă, Agenția Domeniilor Statului și, nu în cele din urmă, sediile PDL și PSD. Concret, importantul lider a propus ca toate aceste birouri, cu tot cu zecile și sutele de amploaiați, să se mute în clădirea din strada Vasile Alecsandri, din spatele Stării Civile: „Acea clădire este a Consiliului Judeţean, instituţie sub al cărei patronaj este şi Primăria Iaşi. CJ poate ceda imobilul pentru funcţionarea acelor birouri”.
Observați altitudinea geniului gabrielsurdian și contemplați viziunea sa despre un sediu al Primăriei izolat în mijlocul unui mare parc public, dotat cu parcări subterane, pavaje ca la Palas și vegetație modernă. O imagine grandioasă, a spațiilor largi, deschise, de inspirație siberiană. Remarcați și încrederea în sine de netulburat a omului politic, sigur de capacitatea sa de a-și impune punctul de vedere nu numai în fața Primăriei, a serviciilor deconcentrate și a Consiliului Județean, ci și în fața Mitropoliei. Admirați și cunoștințele administrative solide ale acestui mare om al cetății, convins că Primăria este „sub patronajul” Consiliului Județean. Luați-vă răgazul pentru a medita cu privire la valoarea acestei viziuni; suntem siguri că, la fel ca și noi, veți rămâne muți de admirație!
Există, din păcate, și cârcotași incapabili să înțeleagă geniul acestor propuneri, oameni mici care, mânați de interese obscure și orbiți de invidie, încearcă să arunce în derizoriu aceste idei mărețe. Este vorba de fostul deputat de Nicolina Nicușor Păduraru, care, într-o postare pe Facebook, își demonstrează încă o dată limitele comițând o serie de ironii de gust îndoielnic la adresa proiectului președintelui PDL Iași: „Pentru cei care nu știu, sediile PSD și PDL din Iași sunt în aceeași clădire la etajele 2 și respectiv 1. Sau 1 și 2… De fapt ce mai contează… Opoziția e un fel de dialog din dragoste a la Romeo și Julieta, cu serenade de la balcon la balcon… Încă puțin și o să aud de diplome de merit date de PDL Iași primarului PSD… Chiar că mai bine se dărâmă totul acolo…”.
Sigur, o personalitate de anvergura și noblețea lui Gabriel Surdu nu se poate coborî la a da replici unor asemenea atacuri imunde. În calitate de cetățeni ai acestui oraș, noi nu putem tolera un asemenea atentat meschin la valorile locale; să îți fie rușine, Nicușor Păduraru!
Leonida Demolari