Omul e un animal foarte ciudat. Poate cel mai ciudat din tot regnul animal, cel puțin într-o privință. Fiecare exemplar din această specie se visează șef. Mai mare, mai mic, șef să fie. Nu neapărat să aibă subordonați pe care să-i comande, dar să poată dicta el ce se întâmplă în pătrățica lui. Poate de-aia și democrația e o invenție recentă și încă slab reprezentată în lume. Toți se vor, cât de cât, dictatori. Chiar și cei care au, vorba aia, cu două clase mai multe ca trenul.
Caz izolat
De ce ne-am enervat noi acum? Păi, cum să nu te enervezi, dacă cei care poartă uniformă te văd cu atât mai suspect cu cât arăți și ești mai nevinovat? De exemplu, acum vreo trei ani, a făcut mare vâlvă oprirea, în vama Albița, a unui tir burdușit cu peste 600.000 de pachete de țigări. Bravo vameșilor, dar imediat a apărut întrebarea oare câte astfel de tiruri au trecut ca prin brânză prin vama noastră, ca și printr-a lor?
Mod de lucru
Mai acum vreo doi ani, un cetățean moldovean a dat să intre în România, cu o simplă geantă de voiaj, omul având treabă pe la noi vreo două săptămâni. A completat declarația scrisă că nu are droguri, arme sau peste 10.000 de euro la el. La controlul genții, au fost găsite trei cartușe de țigări. Amendă 15.000 de lei de-ai noștri, cinci ani interdicție de intrare în țară. Omul nu declarase țigările în scris, pentru că pe declarația aia nu era întrebat dacă are țigări, ci doar arme, droguri și bani. Nu se putea spune că făcea contrabandă, că țigările erau în geantă, la vedere. Pur și simplu își luase țigările necesare pentru două săptămâni, că la noi fumatul e un lux și pentru noi, darămite pentru leafa unui basarabean. De ce i-a aplicat vameșul o sancțiune atât de drastică, în loc să-i confiște pur și simplu țigările în plus? De ce? Pentru că putea. Și pentru că i s-a părut interesant să se dea șef cu unul intrat în pătrățica lui.
Ce zice legea
Din păcate, nu e un caz singular. Se știe că poți aduce în țară, după o vizită „la ei”, obiecte de uz personal gen radio, cameră video, aparat de ras, laptop, schiuri, mingi, două pachete de țigări sau maxim 250 grame de tutun de răsucit, un litru de tărie sau doi litri de lichior slab, patru litri de vin, 16 litri de bere, diverse bunuri în valoare maximă de 300 de euro, un rezervor de benzină plin și încă 10 litri. Cam astea sunt prevederile ordinului președintelui ANAF 3477/2013.
Se dă şef
Iar în aplicarea lui, există două moduri de lucru. În prima variantă, vameșul se uită scurt la fața ta și dacă are câțiva ani de experiență se prinde imediat dacă ai bunuri în plus, cu care faci contrabandă. Ca polițistul de la rutieră care se prinde că ești băut și fără să-i sufli în față. Dacă ești contrabandist vechi, deja te știe după mutră și n-ai nicio șansă să treci fără să-ți purice mașina la sânge. În această variantă, vameșul oprește un om din zece, iar celorlalți 9 le face semn să nu țină banda ocupată degeaba. În a doua variantă, vameșul s-a certat cu nevasta și se răzbună pe cei care au nefericirea să intre în țară pe tura lui. Sau poate nu și-a terminat al treilea etaj al vilei și îți bate apropoul. În acest caz, vameșul îți verifică și pantofii, să nu ai vreo țigară ascunsă în toc. Ca urmare, la fiecare om stă măcar 10-15 minute, așteptând probabil să mărturisești singur că, chiar dacă nu ai nimic ilegal la tine, ai avut tura trecută sau ai de gând la viitoarea trecere să vii cu un trabuc în buzunar. De fapt, nimeni nu știe ce vrea vameșul de la el și nici vameșul nu știe decât că vrea să se dea șef. Ei, dar mai există și varianta a treia. Aceea când la patru porți de intrare în țară câte sunt, să fie un singur vameș. Polițiștii de frontieră termină cu tine în 20 de secunde, cât se prezintă, iar tu le zici „bună ziua”. Dar pe urmă stai la vamă de înnebunești. Cu două ore pierdute, scapi ieftin.
Un singur vameş
N-avem nimic cu severitatea controalelor. Dacă ANAF are informații că 1.000 de contrabandiști vor trece frontiera săptămâna asta, fiecare cu 10 pachete de țigări ascunse, controlați, băieți, pe toată lumea. Bravo, vă meritați leafa pentru vigilență. Dar măcar trimiteți la frontieră 10 vameși. Sau măcar unul la fiecare poartă. E așa greu? De ce trebuie să fie un singur vameș care să-i verifice pe toți? Sau măcar controlează pe sărite, pe cei pe care îi vezi încărcați, dacă ANAF nu are destui oameni. Mai ales că dinspre Moldova spre România vin patru categorii de oameni: români care și-au făcut cumpărăturile „dincolo”, posesorii de permise pentru mic trafic de frontieră, studenți veniți la studii în România și șmecheri de Moldova care vin să se afișeze prin Palas și să-și cumpere haine de firmă de la H&M. Ghici când se nimeresc toate aceste patru categorii deodată în vamă? Logic, în weekend. Când are ANAF un singur vameș la frontieră? Exact.
Imagine din vama Sculeni, de duminică 22 noiembrie. Pe sensul de intrare în România, coada era pe patru rânduri, întinsă pe sute de metri. La volumul acesta, un singur reprezentant al Vămii făcea controlul bagajelor. Ieşenii au stat şi câte două ore şi jumătate pentru a putea reintra în ţară (foto sus)