„Se pierde tradiţia Mărţişorului, domnişoară!”, strigă nemulţumită de vânzările proaste o comerciantă de mărţişoare din Piaţa Unirii. Dacă, în trecut oamenii, confecţionau mărţişoare cu o lună înainte de sosirea calendaristică a primăverii pentru a le oferi drept cadou, acum, în ciuda faptului că se găsesc de-a gata, aranjate şi parfumate, astfel de simboluri nu se mai oferă. Chiar dacă preţurile sunt şi ele simbolice, cel mai ieftin mărţişor costând 0,5 bani, criza i-a făcut pe cei mai mulţi ieşeni să renunţe şi la acest simbol.
Mărţişorul nu mai e o afacere
„Vânzările din acest an sunt foarte mici, comparativ cu anul trecut. Sper că zilele următoare să meargă mai bine treaba. Am 56 de ani şi de ani de zile confecţionez mărţişoare. Anul acesta este clar cel mai sărac. Dar ce pot să fac?! Merg înainte”, spune nostalgică vânzătoarea de mărţişoare Mariana C, gândindu-se la anii în care afacerea mergea brici.
Simboluri norocoase ca potcoava, trifoiul cu patru foi şi şnurul cu aţă albă-roşie sunt printre cele mai căutate modele, de cumpărătorii de vârsta a treia. Mărţişoarele pentru copii sunt ceva mai ingenioase, având personaje din desenele animate cum ar fi Hannah Montana, Tweety şi alte animaţii care bucură orice suflet de copil.
Idei de Mărţişor
Pregătirile pentru sărbătoarea primăverii încep încă din luna decembrie şi durează cam trei luni, timp în care confecţionerii lucrează câteva ore bune la cele 2.000 de modele care ies anual.
Singurii care mai confecţionează mărţişoare manuale, sunt meşteşugarii handmade, ale căror idei şi modele au revoluţionat piaţa mărţişoarelor. Ei croşetează, vopsesc, taie şi lipesc diferite materiale, produsule final fiind destul de originale, încât impresionează până şi cel mai pretenţios cumpărător.
În ciuda faptului că sunt lucrate manual, preţurile acestor creaţii nu sunt atât de astronomice, ele pornind de la 3 lei, de exemplu un mărţişor pisică, iar cele mai scumpe pot ajunge până la 50 de lei. Mulţi din aceşti comercianţi sunt tineri, aceştia făcând tot felul de oferte, Două mărţişoare din porţelan la 10 lei!, reuşesc să atragă din ce în ce mai multă clientelă.
Pentru cei interesaţi, puteţi găsi multe modele de mărţişoare la caşcarabetele amplasate pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Iar pentru cei neinteresaţi, vă dăm un sfat: folosiţi-le pe cele de anul trecut primite de la cunoştinţe. Atât timp cât nu sunt ruginite sau prea roase de molii… totul e ok!