O familie din Iași produce în propriul atelier ceasuri cu motive tradiționale românești. Povestea ieșenilor a fost subiect inclusiv pentru Adela Pârvu, cea care are cel mai de succes blog pe nișa „casa și grădina”.
De unde ideea
Povestea ieșenilor este una clasică. „Când Gina și Ionuț s-au căsătorit în 2006 au hotărât ca la nunta lor să se îmbrace în costume tradiționale și totul să fie cât mai în ton tematicii, de la decorul sălii la mărturii. Și-au dorit atunci să găsească niște obiecte mai deosebite pe care să le ofere invitaților, în afară de linguri, blide sau ștergare, ceva util și frumos, cu motive românești, dar n-au găsit. Atunci le-a venit pentru prima dată ideea cu ceasurile, însă până au pus-o în practică a trecut ceva timp.
Gina este economist de profesie, iar Ionuț Bursuc, soțul ei, este sociolog. O vreme au lucrat separat, Gina lucrând în sistemul bancar. Apoi și-au deschis propria firmă de consultanță în implementare fonduri europene. Au devenit și părinți, iar în perioada când fetițele lor erau mici, adică în urmă cu cinci ani, Gina și-a reamintit de ideea lor cu ceasuri de la nuntă. Între timp valul de artiști, designeri și oameni creativi care au mers pe drumul reinterpretării motivelor folclorice a crescut și asta i-a încurajat mult mai mult pe cei doi soți. Așa că după un an de cercetare și documentare, în 2013 au deshis Artesis, atelierul a cărui nume vine de la artă (Arte) și de la surori cu gândul la fetițele lor (sis de la sister în engleză). Au găsit și două femei harnice și devotate Diana și Mariana, cărora le place să coase, au cumpărat și echipamentele speciale pentru prelucrarea MDF-ului (este un material folosit în industria mobilei, de o calitate mai ridicată față de PAL – n.r.) din care sunt făcute ceasurile, s-au zbătut până au dat și de uneltele care perforează materialul și de restul accesoriilor – mecanismul ceasurilor, suporturile pentru ele, ambalajul etc”, a scris Adela Pârvu pe blogul său.
Preț unic
Pe site-ul www.artesis.ro, cei interesați pot vedea oferta familiei, modelele de ceasuri, dar și modalitățile de achiziție, transport și plată. Ca o constantă, toate ceasurile au același preț, fix 120 de lei. La vânzare sunt acum ceasuri din două colecții, una intitulată Cucuteni, cealaltă hOra. Sunt aproximativ 30 de modele. În fiecare colecție, fiecare model de ceas are propria-i denumire. Sunt, astfel, la vânzare ceasurile Armonie, Bistrița, Brâu moldovenesc, Coloana infinitului, Coarnele berbecului, Floare de colț etc. „Ceasurile <<ArteSis>> au apărut din dor și drag de autentic românesc. Ele sunt cusute manual cu motive tradiționale din diverse zone ale țării și reprezintă un cadou ideal pentru persoanele care iubesc tradiția. Motive simple, jocuri de culori, alternanțe alb-roșu-negru sunt elemente de bază ale conceptului <<ArteSis>> care încântă ochiul și îți arată la orice oră că adevăratele tradiții sunt atemporale! Pentru cadouri corporate ceasurile pot fi personalizate cu brandul companiei/instituției, fiind o variantă potrivită de cadouri inspirate din tradiția românească”, se precizează pe site-ul atelierului.
În Librăriile Cărturești
Produsele se vând atât online cât și în magazine. „Locuind în Iași, unde au și firma, Gina și Ionuț au încercat să ajungă în cât mai multe locuri din țară cu obiectele lor. MDF-ul este perforat, iar motivele sunt cusute manual, ceea ce le conferă o textură foarte frumoasă. Pur și simplu te invită să le atingi. Au reușit să distribuie obiectele lor în Librăriile Cărturești, la galerii din Sibiu, dar regretul lor este că nu pot ajunge și la târguri. Parte bună însă este că ceasurile lor pot fi comandate online pe site-ul lor artesis.ro, deci pot ajunge oriunde în țară și în străinătate”, a mai scris Adela Pârvu pe blogul său.