Gafă de proporţii a lui Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, care a remis presei un comunicat în care afirma că specialiştii instituţiei au descoperit o fotografie inedită a lui Ion Creangă. După ce toată media a luat de bună epocala realizare a “experţilor”, a venit şi replica devastatoare a lui Daniel Corbu, directorul adjunct al muzeului, care a demonstrat că fotografia cu pricina a fost descoperită încă din 1972 (!), fiind publicată de mai multe ori în diverse monografii dedicate povestitorului de la Bojdeucă. Bârfa de Iaşi a făcut cercetări proprii la Muzeul Literaturii şi este în măsură să dezvăluite cititorilor săi detalii noi, inedite şi în premieră despre viaţa şi activitatea scriitorilor ieşeni, descoperiri care pot schimba istoria.
Câteva repere:
– Conform buletinului de expertiză cu nr. 342/2014, reiese faptul că în crama de la Bolta Rece a fost descoperit un şerveţel pe care scrie „Ce te legeni?” Credem că este vorba de o clipă de inspiraţie a lui Eminescu provocată de mersul legănat al lui Creangă către toaleta crâşmei, după mai multe sticle consumate la temperatura camerei.
– Raportul nr. 16/2014 relevă faptul că în casa Veronicăi Micle a fost găsit un fragment dintr-o coală de hârtie pe care apare întrebarea “Titu sau Titi?”. Întrucât Veronica îl alinta pe Eminescu cu apelativul Titi, e foarte posibil să fie vorba de marele poet. Desigur, nu poate fi exclusă varianta că e o referire la Titu Maiorescu, dar se pune întrebarea dacă, după Caragiale, şi-a băgat nasul şi mentorul Junimii în alcovul Veronicăi. Cert e că diva ieşeană avea o dilemă, a cărei rezolvare rămâne un mister.
– Opisul nr. 54/2013 consemnează faptul că Garabet Ibrăileanu a pierdut un pariu la Bolta Rece, fiind obligat de confraţi ca, timp de o lună, să poarte numele de Cabernet Igălăţeanu.
– O mărturie anonimă, clasificată în dosarul XYZ nr. 80/2000, relevă o partidă de şah jucată prin corespondenţă între Mihai Sadoveanu şi Gheorghe Gheorghiu Dej, în care secretarul general al PCR îi propune scriitorului să renunţe la regele de pe eşichier şi să-l înlocuiască cu secretarul organizaţiei de bază.
– În Catalogul cu nr. 190/2000, la fila 20, poate fi întâlnită o fotografie înfăţişându-l pe Caragiale sărind geamul casei Veronicăi Micle. Pe verso, stă scris “Stimabile M.E., mangafaua e la Iaşi!” şi o semnătură: “Remus Pazvanoglu, detectiv particular”.