Protagoniştii celor mai renumite filme româneşti precum „Moromeţii” sau „Pădurea Spânzuraţilor”, actorul Victor Rebengiuc şi regizorul Stere Gulea, au fost alături de fanii lor din Iaşi. Pentru două ore, cinefilii ieşeni, au avut ocazia să se alăture celor doi invitaţi în aventurile pe care aceştia le-au avut în spatele scenei sau a camerei de filmat.
Un actor mare
Victor Rebengiuc, în vârstă de 78 de ani, este unul dintre actorii români care a făcut istorie, atât în domeniul cinematografic cât şi în teatru. În ciuda grandioasei sale experienţei, actorul a apărut în faţa fanilor ca un om simplu şi modest:
„Sunt un om simplu. Nu am fost şi niciodată nu m-am considerat o vedetă; să fac tot felul de excentricităţi. Viaţă personală nu am, tocmai din această cauză nici nu ştiu dacă mă încadrez în categoria actorilor. Am o soţie, o actriţă excelentă. Mai am şi un băiat, doctor în drept, care s-a căsătorit şi mi-a dăruit cel mai frumos nepoţel Mirciulică! Şi… cam atât pot să spun despre viaţa intimă”, ne povesteşte Victor Rebengiuc.
Alături de marele actor a venit şi Stere Gulea, un regizor foarte cunoscut, dar şi un bun prieten cu Victor Rebegiuc:
„Când am început să lucrez cu Victor, experienţa lui era imensă, colosală în comparaţie cu a mea, care era mică, restrânsă. Ceea ce m-a ajutat foarte mult a fost exigenţa lui în muncă. Este un miracol că Victor are un număr impresionant de roluri şi încă are programul încărcat. Longevitatea şi vitalitatea lui, sunt impresionante”, exclamă marele regizor.
Ilie Moromete şi salvarea prin artă
Din punct de vedere profesional, atât Victor Rebegiuc cât şi Petre Gulea au mărturisit că meseria de actor, şi respectiv cea de regizor, nu sunt chiar atât de simple pe cât par.
„Rolurile sunt copii mei. Din fiecare personaj am avut ceva de învăţat, dar cel mai improtant lucru e că am vrut să îl înţeleg pe fiecare, indiferent că era negativ sau pozitiv. Când am început să filmăm pentru Moromeţii, eu nu aveam rolul principal, ci Gheorghe Dinică. El trebuia să fie, dar Stere mi-a oferit acest rol. În timpul filmărilor m-am simţit bine. Deja ne împrietenisem cu sătenii, chiar le aduceam pâine pentru că nu aveau pe atunci”, ne dezvăluie Victor Rebengiuc.
„Ceea ce ne ajutat foarte mult în Moromeţii a fost faptul că am avut la bază un roman. Oralitatea lui Marin Preda, a avut un rol decisiv. Un scenariu nu oferă atât de multe cadre, nu poţi să îţi formezi o idee despre cum vor arăta. Când filmam, citeam cartea. Tot citeam ca să nu pierdem nimic din originalitatea poveştii. Cred că Marin Preda avea ceva din coasta lui Caragiale”, spune Stere Gulea.
Majoritatea cadrelor au fost filmate în perioada comunistă şi, din această cauză, toate au trecut prin filtrul cenurii comuniste. Nu de puţine ori Victor Rebegiuc era conştient că „rolurile pe care le jucam aveau o notă de protest”.
Entuziasmul şi pasiunea, îmbinate cu profesioalismul de care au dat dovadă cei doi, în ciuda restricţiilor vremii, au făcut ca arta cinematografică sau cultura românească în general să poată fi apreciată şi iubită şi, mai mult, să dea naştere unei şcoli adevărate care, astăzi, iată, primeşte recunoaşterea mondială prin noua generaţie de artişti.