La orice accident rutier cu victimă, de cele mai mule ori, cel mai vinovat este mortul. În unele cazuri, mortul este singurul vinovat. Asta pentru că, în primul rând, mortul nu poate fi audiat. Versiunea lui nu o știe nimeni. Chiar dacă la fața locului mai sunt în unele cazuri și martori, când supravețuitorul este o persoană importantă sau cu bani, declarațiile acestora se schimbă destul de ușor. Așa se face că rudele mortului încearcă să-și caute dreptatea în instanță o perioadă de timp. Ulterior, din lipsă de bani renunță și se consolează cu gândul că așa a vrut Dumnezeu să fie. De partea cealaltă, șoferul supravețuitor îți vede liniștit de viață și de familie. Un caz similar s-a întâmplat la finele anului 2013.
Eveniment nefericit
Într-o vineri seară, un motociclist cu o Yamaha circula în localitatea Lunca Cetățuii, pe raza comunei Ciurea. A efectuat o depășire, dar a intrat în coliziune cu o mașină de teren. Motociclistul a fost aruncat câteva zeci de metri și a murit pe loc. La prima vedere, motociclistul pare a fi singurul vinovat. A efectuat o depășire pe linie continuă. În plus, circula şi cu viteză. Două încălcări grave ale circulației. Șoferul autoturismului de teren, jurist de meserie, și frate al unui deputat ieșean, a știut ce să declare în fața polițiștilor. Astfel, oamenii legii au avut în față o singură variantă a tragicului accident rutier. Cea a supravețuitorului. Mortul nu avea cum să fie audiat. Însă, familia victimei s-a zbătut din răsputeri ca adevărul să fie scos la iveală. Rudele celui decedat au vrut să afle exact care au fost circumstanţele producerii acelui eveniment.
Vină împărţită
Așa se face că în dosar s-au efectuat mai multe expertize tehnice care au simulat accidentul. Și, surprinzător, vina nu îi aparține doar mortului. Și șoferul autoturismului de teren are partea sa de vină. Expertiza a arătat că acesta circula și el cu viteză puțin peste limita admisă și încălca la rândul său linia continuă. E greu acum de spus dacă se mai poate schimba ceva în acest caz.