Deputatul PNL, cocoşat de credite, că te şi miri că mai respiră, a cerut în Parlament să fie finanţată pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, unde el are, pe numele mamei, o pensiune de 400.000 de euro
Mugur Cozmanciuc tace şi face. Modest, nu-i place să se laude cu realizările lui, aşa a fost educat de-acasă. De aceea n-a anunţat pe nimeni, n-a dat vreun comunicat şi n-a invitat presa la inaugurare, după ce şi-a făcut pensiune la Pojorâta pe numele mamei sale. Cu ce bani? Europeni, bineînţeles, vreo 200.000 de euro, dar asta nu acoperă decât 50% din totalul investiţiei. Şi restul de 200.000? Din două credite, la BRD şi Carpatica, deşi, la frageda lui vârstă de 35 de ani, e cocoşat de ratele pe care le cară în spate de când a intrat în politică.
Noroc de mama
În 2005, când era proaspăt consilier local, declara doar o Dacie Logan şi-o treime din apartamentul mamei, din Rădăuţi. Apoi a crescut ca Făt-Frumos. În 2007 şi-a luat un apartament cu trei camere, la Gară, declarând că a recurs tot la un împrumut bancar şi la economiile familiei. „M-au ajutat ai mei”, spunea el, citat de topiasi.ro. Dar în câţiva ani a tot făcut credite cât pentru şapte vieţi şi e greu de înţeles cum reuşeşte să le garanteze şi apoi să le plătească. În 2011, avea deja împrumutaţi 133.750 de euro şi 75.000 de lei. „E ilegal să te împrumuţi?”, spunea el la acea dată. Veniturile sale şi ale soţiei n-acopereau decât cheltuielile curente şi costumele la patru ace, de politician, asta dacă nu o fi descoperit Mugur Cozmanciuc o metodă de-a trăi doar cu aer.
Venituri de 2.300 de euro/lună
Să enumerăm doar principalele venituri declarate anul trecut, unul fastuos pentru tânărul liberal, supra-numit „băiatul lui Fenechiu”. Iată, veniturile în lei: 4.700 de la CJ, 18.000 de la Dalkia, 32.000 de la Ministerul Mediului (unde a fost secretar de stat) şi vreo 7.000 de la CA al Electrica SA. Lovitura frumoasă a venit din două consultanţe juridice la nişte ONG-uri, de unde a adunat în total 28.300 de lei. Dacă adăugăm şi salariul de comisar al soţiei sale, de 28.000 de lei, se strânge un total 27.700 de euro, adică în jur de 2.300 de euro pe lună. Şi-a fost un an excelent pentru Mugur Cozmanciuc, cum rar mai prinzi în viaţă.
Dacă punem la socoteală cheltuielile celor trei case pe care le declară, mâncarea, benzina, cablul şi gazul, de unde mai rămân bani pentru cele şase credite pe care le-a contractat începând cu 2007, din care patru sunt din ultimii trei ani? În 2013, suma totală pe care Cozmanciuc şi soţia o datorează la bănci este de 128.000 de euro, rotunjit. Şi asta nu-i nimic.
Interpelare în Parlament
Cireaşa de pe tort e împrumutul pe care deputatul l-a dat în 2012 firmei Eastern Publishing, care aparţine mamei sale, o biată pensionară: 265.000 de lei. Pe această firmă se construieşte şi pensiunea de la Pojorâta, cu 13 camere, două apartamente şi piscină.
Una dintre primele preocupări ale deputatului Cozmanciuc a fost o interpelare în Parlament privind finalizarea pârtiei din Masivul Rarău, fix în spatele pensiunii pe care familia sa o are în Pojorâta. Pârtia, începută de inamicul nr. 1 Elena Udrea, a fost stopată în ultimul an, fiind construită doar pe jumătate. S-au decontat până acum 44 milioane de lei şi mai e nevoie de 56 de milioane.
Ce treabă are un parlamentar de Iaşi cu o pârtie din alt judeţ? Mugur Cozmanciuc nu explică în interpelare, spunând doar că există „un obiectiv general de extindere a capacităţilor şi obiectivelor turistice din România”. El s-a adresat, în mod greşit, Ministerului Dezvoltării, dar a fost redirecţionat către Ministerul pentru IMM-uri, condus de Maria Grapini. Aceasta i-a răspuns cu bunăvoinţă: „Autoritatea Naţională pentru Turism intenţionează să continue sprijinirea financiară a proiectului, dar acest lucru este condiţionat de alocările financiare de la bugetul de stat”.
Teren de pensiune şi la Bârnova
Cu alte cuvinte, mesajul către deputatul cu pensiune de familie este: faceţi lobby pentru includerea unui amendament în bugetul de stat pe 2014, dacă vă simţiţi în stare. Cum vin alegerile şi deja s-au pus deoparte 1,5 miliarde de lei doar pentru investiţii în sate şi oraşe, prin Ministerul Dezvoltării, e de aşteptat ca Mugur Cozmanciuc să-şi vadă visul cu ochii. Sau nu, dacă ţii cont de faptul că la pârtia începută pe vremea lui Udrea, mai sunt de achitat lucrări în valoare de 7 milioane de lei încă din 2012. Deci întâi să se plătească datoriile şi apoi să se continue lucrările.
Dacă nu se face pârtie, poate obţine Mugur Cozmanciuc o finanţare pentru o pârtie mai mică, la Bârnova, că şi acolo are un teren de 2.400 mp, numai bun pentru o pensiune de trei stele.
Cum arată pensiunea lui Cozmanciuc:
- teren intravilan de 1.882 mp
- subsol, parter plus două etaje, 30 de locuri de cazare
- microstaţie de epurare
- centrală termică pe lemne