Deputatul Sergiu Vizitiu are probleme financiare mari cu firma care l-a îmbogăţit. Acum şi-a mutat atenţia pe o altă firmă, cu profil de activitate apropiat.
Acum vreo doi ani, lumea auzea, citea, vedea și se crucea. Ce ”Năstase, patru case”? Ce ”Iohannis, șase case”? Aiurea! Vizitiu, cinșpe’ case. Și ieșean, pe deasupra. Cine?? Ei, nu chiar ieșean get-beget, ci vasluian, ales deputat acolo, dar cu baza de operare în județul nostru. Și cu un cartier întreg de vile în Valea Adâncă. Proprietar al unei firme de construcții cu mult ”lipici” la banul public, mai ales la drumuri. După o vreme în care numele lui a apărut în toate ziarele și a fost silabisit de cititoarele de prompter de la toate televiziunile, hodoronc-tronc a intrat într-un con de umbră. O vreme nu s-a mai auzit nimic de el. De la o vreme încoace, am început iar să auzim de el, dar nu ca de un Făt-Frumos apărut din neant pe cal alb, ci mai degrabă ca de un don Quijote ostenit, călare pe o mârțoagă bună de dat la programul ”Rabla” cabalin. Cine e la urma urmei, Sergiu-Constantin Vizitiu? Cine a fost? Cine va fi, dacă va mai fi? Păi, hai să vedem.
Cu lipici la banul public
Dacă am vrea să terminăm treaba repede, am băga o singură frază. Vizitiu este exact prototipul baronului local portocaliu, crescut de niciunde într-un mandat și ieșit din schemă la schimbarea puterii. Dar nu vrem să terminăm chiar așa de repede, așa că să zicem că n-am scris nimic de genul ăsta. Despre începuturi sunt puține de spus. Omul a terminat facultatea la Iași, și a terminat Construcțiile și Arhitectura în 2001. Şi-a căutat un job și l-a găsit imediat. Proaspăt absolvent, i s-a încredințat jobul de șef de șantier la viitorul Tehnopolis, pe care îl construia o firmă, Cominco SA. Să ne bateți, dar nu știm de unde până unde a ajuns un puști de 24 de ani să conducă un șantier de milioane de euro. Ei, iar de aici, s-a lansat. Junior project manager la alt parc tehnologic, doi ani. În 2005, începe să gândească mare și inventează firma Huge Construct Lunca Cetățuii. Vreo doi ani, a crescut. În 2008, deja avea vreo 80 de angajați și o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro. Din 2009, când la putere au ajuns portocaliii, a rupt stilul. Sediu nou la primăria Ciurea – 2 milioane lei, podeț pe un drum național, pentru CNADNR – 600.000 lei. Lucrări suplimentare la același pod, că CNADNR s-a gândit că îi mai trebuie niște șuruburi – 195.000 lei, negociere directă. Șosea la Agnita, tot pentru CNADNR – 16 milioane lei. Modernizare drum, apă, canal, grădiniță și altele, la Rebricea – 9,4 milioane lei. Asfaltare la Aroneanu – 1,9 milioane lei. Apă-canal la Prăjeni, în Botoșani – 7,5 milioane lei. Apă-canal la Erbiceni – 9,3 milioane lei. Modenizare sediu primărie Miroslava – 600.000. Și altele. Multe altele, pe sfântul ban public. Coincidență sau nu, afacerile au explodat în perioada 2009-2012. Nu mai vorbim și de alte firme afară de Huge, că mai are vreo trei. Ne-am lungi prea mult. În rezumat, în 2012 Huge Construct avea o cifră de afaceri de 44 milioane lei și 185 de angajați.
La redistribuire
Scor final în declaraţia de avere: 15 case, apartamente și spații comerciale, îndeosebi la Lunca Cetățuii și Miroslava. Un bloc lângă Little Texas. Un sediu fain și frumos pentru Huge Construct. Două BMW X5. Nevastă, doi copii. Ce mai putea dori? Păi, o funcție, acolo, că te plictisești ca om de afaceri de succes. Așa că a candidat, din partea portocalelor, în 2012. La Vaslui, că la Iași n-avea loc, deși putea să cumpere toată filiala numai cu banii de benzină. A candidat, a ieșit. Deputat în Colegiul 7, semirural. Orașul Murgeni și o mulțime de comune. A luat de fapt o bătaie cruntă. 27% din voturi, la jumătate din ce a scos candidatul USL, dar noroc de redistribuire.
A sărit în altă barcă
Care a fost folosul pentru localnici? Niciunul. Omul s-a ridicat din scaunul de deputat de șase ori în doi ani, de cinci ori numai ca să depună la secretariatul de ședință câte o declarație politică. A șasea oară sau mai degrabă prima, a fost la depunerea jurământului. A depus vreo 8 propuneri legislative, cu diverși alți colegi și cam atât. A, și a mai semnat vreo 5 moțiuni. Iar la juma’ de an de la alegerea la portocalii, a sărit în barca UNPR. Adică? Adică a făcut în doi ani cam ce face un deputat mediu în șase luni. Inclusiv dezertarea.
S-a prăbuşit firma
Bun, și atunci el ce face concret? Păi, am zice că se pregătește de o ieșire la pensie anticipată. Huge Construct s-a prăbușit anul trecut. Cam prin octombrie, când au apărut primele bilete la ordin refuzate la plată din lipsă totală de disponibil. Dar s-a prăbușit zdravăn, nu alta. Nu că ar fi dus lipsă de contracte. A scăzut cifra de afaceri cu o treime, e drept, dar așa se întâmplă dacă ajungi în opoziție, nu? Doar că talentul managerial al lui Vizitiu pare să se fi topit complet. Pierderi de 2 milioane lei. Salariați? ZERO. Adică au fost dați afară toți. Astă iarnă, prin februarie, Vizitiu cere insolvența pentru firma lui. Cam repede, am zice noi. De obicei, te mai chinui un an-doi, mai vii cu bani de-acasă din profitul pe anii trecuți, mai rostogolești niște credite. Mă rog, te agiți să nu moară firma, dacă tot e bolnavă. Omul însă a tras heblul scurt. Datoriile Huge Construct au ajuns la 34 milioane lei, mai mari decât cifra de afaceri. Moarte clinică.
Pe altă firmă
De ce? E o întrebare la care doar Vizitiu poate răspunde. Ce este interesant, o altă firmă a lui Vizitiu n-are nicio problemă. Alma Trust Construct a fost lansată în 2009 tot ca firmă de construcții. La un moment dat, și-a schimbat profilul, iar acum doar vinde materiale de construcție, nu și lipește cărămizi. 11 angajaţi anul trecut, profit de vreo 200.000 lei, la o cifră de afaceri de 10 milioane lei. Un nou început?