Generaţie de sportivi get-beget

Admiterea din acest an la facultăţile ieşene a adus o premieră pentru mediul universitar din dulcele târg.

Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, unde s-au înscris 405 candidaţi pe 70 de locuri fără taxă.

Asta, în condiţiile în care facultăţi cu tradiţie au avut cel mult 3-4 candidaţi pe loc. Astfel, la Facultatea de Drept au fost trei candidaţi pe loc, la Filosofie patru pe loc, iar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, concurenţa a fost de trei candidaţi pe un loc.

Nu există o explicaţie clară

O explicaţie pentru surpriza mare de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport nu a putut să ne dea nici decanul Marin Chirazi.

„Având în vedere rezultatele din acest an de la Bacalaureat, la fel ca şi celelalte facultăţi, nu ne aşteptam la un aflux atât de mare de candidaţi. Pentru noi, este îmbucurător faptul că tinerii s-au orientat spre facultatea noastră, dar, sincer, nu ştiu să vă dau o explicaţie pentru acest fapt. Dacă ţinem cont că la noi se înscriu tineri şi din judeţele învecinate Iaşului, probabil că de asta au fost atât de mulţi candidaţi pe un loc“, ne-a spus Marin Chirazi.

Şeful de la FEFS a mai precizat că, până la introducerea locurilor cu taxă la alte facultăţi, mulţi tineri se orientau spre Educaţie fizică: „Pentru Facultatea noastră, acest număr mare de candidaţi nu este chiar o premieră, aşa cum s-a vehiculat. Mi-aduc aminte că înainte de 1995, când nu existau locuri cu taxă la celelalte facultăţi, la noi era o concurenţă foarte mare“.

Sportivi remarcabili, studenţi după terminarea carierei

Marin Chirazi a mai precizat că la Facultatea pe care o conduce nu sunt înscrişi prea mulţi sportivi de performanţă, deoarece aceştia preferă să urmeze cursurile superioare de-abia după ce-şi termină cariera:

„Din câte ştiu eu, anul acesta s-a înscris la admitere o campioană mondială la canotaj. Dar astfel de exemple sunt puţine, deoarece mulţi dintre sportivi aleg să facă această facultate de-abia după ce şi-au încheiat cariera. Cei mai mulţi vin la noi deoarece pe urmă pot fi profesori de Educaţie Fizică şi Sport. Mai nou, mulţi aleg facultatea noastră deoarece avem secţie de kinetorapie, iar unii doresc o carieră de instructor de fitness sau de animatori“.„Dacă suntem prea duri, îi pierdem!“

Decanul de la FEFS s-a plâns de faptul că, în ciuda numărului mare de candidaţi, viitorii studenţi nu sunt foarte bine pregătiţi.

„A văzut toată lumea ce rezultate au fost anul acesta la Bacalaureat. Să ştiţi că mulţi dintre cei care aleg să vină la noi sunt foarte slab pregătiţi. Dacă suntem prea duri, îi pierdem! La terminarea primului an de facultate, mulţi aleg să renunţe. Tocmai de aceea, nici noi nu suntem foarte drastici. Pentru sesiunea de înscrieri de anul acesta, cei care au ales facultatea noastră, au trebuit să dea o probă sportivă, care a fost elimantorie, şi care a reprezentat 40% din nota finală. 30% a reprezentat-o nota de la Bacalaureat şi 30% a fost media anilor de studiu din liceu“, a conchis Marin Chirazi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *