Dacă vă mai amintiți, vorbeam noi la un moment dat de tinerii basarabeni care vin în weekend la Iași, să se afișeze în Palas. Acesta este, să o recunoaștem, principalul nostru obiectiv turistic, dacă excludem pelerinajul de sf. Parascheva, a cărui încadrare în categoria „turism” este discutabilă. Bun, dar invers? Dacă ar fi ca noi, ieșenii, să ne facem un drum „dincolo”, peste Prutul care se află la doi pași, ce am avea de văzut? Iată un scurt ghid de călătorie.
Fără Capitală
Excludem din start Chișinăul. E un oraș foarte întins, în care poți găsi tot ce vrei și ce nu vrei. E și firesc, capitală fiind. Sunt multe de văzut, și vechi, și noi, iar dacă am vorbi de Chișinău, n-am mai avea loc de altceva. Așa că-l sărim.
Cu mașina în hrube
În afara capitalei, Basarabia poate oferi vizitatorilor o serie de podgorii cum greu găsești în Moldova de dincoace de Prut. Podgoriile basarabene sunt vestite. În partea noastră de Prut, avem podgoriile din Vrancea, Cotnariul și eventual, Hușiul. Dincolo, te ia durerea de cap numai gândindu-te la câte degustări poți participa. Se poate începe cu Cricova, cu celebrul ei oraș subteran. Te poți plimba cu mașina în hrubele de acolo. O vizită de o oră, cu degustarea aferentă, ajunge vreo 60 de lei de-ai noștri și își merită banii.
Cea mai mare colecție
Mai spectaculoasă însă, după noi, decât Cricova, este podgoria de la Mileștii Mici. Mai puțin celebră, adăpostește totuși cea mai mare colecție de vinuri din lume: peste 2 milioane de sticle. Poți încerca să le numeri contra sumei de 50 de lei. Tot pentru suma asta sau pentru dublul ei, poți degusta vinurile Podgoriei Purcari. Suma variază în funcție de numărul de vinuri dorit la degustare. Pentru amatorii de lux, podgoria Château Vartely din Orhei este o alegere perfectă. Un fel de a spune „lux”, pentru că 110 lei nu e chiar un capăt de țară când vrei să te răsfeți. Iar dacă ai nervii și ficatul tari, te poți delecta cu o degustare de coniacuri în Transnistria, la Tiraspol. Am avut ocazia să bem un Kvint și nu a fost rău deloc. Costul distracției pleacă de la 50 de euro și poate ajunge la 120, în funcție de numărul degustătorilor.
Cetatea Soroca
Basarabia nu înseamnă însă numai băutură, ci și istorie și un cadru natural splendid, chiar dacă este lipsită total de munți, cascade, păduri negre și adânci sau alte frumuseți din cele care se găsesc la noi. Soroca este un astfel de exemplu. Cetatea medievală care domină malul Nistrului, aflată într-o foarte bună stare de conservare, merită văzută. Iar la 2 km de ea încep cei 10 km ai defileului Bechir. Este unul din multele locuri unde vântul și ploaia s-au jucat în calcarul Basarabiei și au creat un relief spectaculos, cu stânci de cele mai ciudate forme, de o frumusețe rară. Din loc în loc, defileul este completat de chilii săpate în stâncă, unele datând, se spune, din secolul al IX-lea. Cea mai cunoscută este Peștera lui Bichir, un călugăr legendar de la care își trage numele și defileul.
Parc de 584 ha
Tot pentru cadrul natural, dar nu numai, se poate petrece un concediu la Vadul lui Vodă. Cea mai cunoscută stațiune de odihnă și tratament din Basarabia, aceasta ocupând o fâșie de 6 km de-a lungul Nistrului, la doar 20 km de Chișinău. E genul de loc în care găsești de toate. Aerosolii zonei sunt indicați în tratamentul bolilor cardiace. Doritorii au la dispoziție o plajă lungă, pe malul Nistrului. Pentru plimbări în natură, există pădurea spectaculoasă a Parcului Național al Nistrului de Jos, întins pe o suprafață de 584 ha. Nu te pierzi în el, dar ai cu ce-ți bucura ochii și timp de o săptămână. Una peste alta, Basarabia are ce oferi turiștilor. De regulă, mult mai ieftin decât în România. Te poți caza decent și cu 10-20 de euro, băutura e ieftină, țigările la fel, iar de mâncare nu mai spunem nimic, că știți și dumneavoastră că e fabuloasă.