Găsirea locului de muncă potrivit pare a fi o adevărată încercare pentru mulți ieșeni. Anume pentru cei care au avut îndrăzneala să finalizeze mai mult de opt clase. Absolvenții de studii superioare se pare că sunt printre cei mai nedreptățiți actori de pe piața ieșeană a muncii.
Ofertele de joburi puse la dispoziție de către companiile din județ sunt create, se pare, aproape în exclusivitate pentru cei care au doar studii medii. Instituția abilitată să adune și să publice lista cu posturile vacante, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, se confruntă cu o penurie de opțiuni de angajare pentru cei cu studii superioare. Concret, săptămâna aceasta, din cele 848 de locuri de muncă disponibile doar 51 sunt pentru ieșenii care au finalizat o facultate. Restul de 797 sunt pentru absolvenții de ciclu primar, de liceu sau de școală postliceală.
Ai carte, n-ai parte
Cele mai multe joburi sunt în domeniul serviciilor. 346 de „necalificați” s-ar putea angaja zilele acestea în comerț, hoteluri, restaurante, asigurări sau transporturi. Bineînțeles, nicio săptămână n-ar fi completă fără oferta de posturi din domeniul confecțiilor. De la începutul anului, peste 300 de astfel de joburi sunt oferite constant ieșenilor. În construcții este, din nou, nevoie constantă de personal specializat în transportul nisipului și al celorlalte materiale specifice. Agricultura și industria sunt alte două domenii în care absolvirea unei facultăți te transformă automat într-un „supracalificat” care nu are ce căuta cu CV-ul la ușa angajatorilor.
Printre companiile care încă mai dau doi bani pe studii – la propriu, întrucât salariile nu diferă foarte mult de cele ale necalificaților – se numără în special cele de asigurări, care caută agenți cu diplomă de licență care să bată străzile Iașului în căutare de frai…, pardon, de clienți.
Nelu Șomeru