Activitatea eurodeputaţilor români s-a îmbunătăţit considerabil din momentul în care Gigi Becali era ales să reprezinte România la Bruxelles. Deşi finanţatorul Stelei a ajuns codaşul întregului legislativ european, per ansamblu, delegaţia română s-a descurcat onorabil în ultimii cinci ani, reuşind să devină mai activă şi mai vizibilă. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a patra cercetări EUROPARLAMENTARII LA RAPORT, realizată de Institutul European pentru Democraţie Participativă (IEDP) „Qvorum”. În condiţiile în care unii dintre ei ne cer iar votul, Gândul vă prezintă mai jos cum s-au descurcat cei pe care i-am ales să ne reprezinte în Parlamentul European în ultimii cinci ani.
În ultimii cinci ani de mandat european, România a dat şi cele mai bune, dar şi cele mai proaste exemple din Parlamentul UE. Spre exemplu, în intervalul iulie-decembrie 2009, europarlamentarii români proaspăt aleşi la acea vreme erau scumpi la vedere prin cele două sedii ale Parlamentului European, având cea mai proastă prezenţă din toată Uniunea. Aceştia au reuşit, însă, să recupereze pe parcurs, ajungând, la final de mandat, pe poziţia a 19-a, conform studiului EUROPARLAMENTARII LA RAPORT, publicat miercuri de Institutul European pentru Democraţie Participativă (IEDP) „Qvorum”.
Dacă Becali a fost, din 2009 şi până acum, cel mai absent europarlamentar, numele din cealaltă extremă a clasamentului sunt tot româneşti. Astfel, din cei 766 de eurodeputaţi câţi sunt în PE, Iosif Matula (PDL, PPE) şi Cristian Preda (ales PDL, acum PMP şi PPE) au avut cea mai mare rată de prezenţă la vot, de aproape 100%.
Sursa: gandul