Județul Iași face parte de pe o scurtă listă a rușinii la nivel național în ceea ce privește parcurile industriale. Până în prezent, reușitele autorităților ieșene se rezumă la multe discuții privind înființarea de parcuri industriale și obținerea unui aviz pentru o asemenea entitate în comuna Miroslava. Parcul industrial Miroslava nu este însă încă funcțional. Eficiența parcurilor industriale a fost dovedită în ultimii ani în mai multe județe ale țării, existând și peste 9.000 de angajați într-o astfel de structură. Un parc industrial poate să atragă investitori puternici prin facilitățile oferite, iar beneficiile pentru comunitățile locale sunt enorme: mai mulți bani la bugetul local pentru dezvoltarea localității, scăderea somajului, creșterea nivelului de trai.
14 în Prahova
La nivel național există, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), 70 de parcuri industriale. Iașul se află, alături de alte 14 județe, pe o listă a celor care nu au reușit să profite de avantajele unui parc industrial. La nivel național, 1.062 agenți economici funcționează în cadrul unor parcuri industriale, ocupând o suprafață de 1.337 hectare din cele 2.794 hectare disponibile. Până acum, peste 53.000 de persoane au găsit un loc de muncă în cadrul acestor proiecte de dezvoltare. Cel mai mare parc industrial este în localitatea Ariceștii Rahtivani din județul Prahova și are o suprafață de 253 hectare, din care aproape 100 de hectare este suprafața ocupată. Un număr de 2.353 de persoane lucrează acolo. Din punct de vedere al numărului de angajați, cel mai important parc industrial este tot în județul Prahova și găzduiește 9.077 angajați, pe o suprafață de peste 150 hectare. De altfel, în județul Prahova funcționau la sfârșitul anului trecut 14 parcuri industriale, cele mai multe la nivel județean din țară. Pe locurile doi și trei se află județele Brașov cu 10 parcuri, respectiv Cluj cu 9 parcuri. În zona Moldovei există patru astfel de proiecte, câte unul în județele Iași, Botoșani, Neamț și Bacău. La Bacău sunt 651 angajați, la Botoșani 153 angajați, la Neamț 12 angajați.
Doar în proiect
Chiar dacă Parcul Industrial Miroslava a obținut avizul de la MDRAP, conform aceluiași minister parcul nu găzduiește încă niciun investitor. Situația se poate schimba în acest an. Pe cele peste 46 hectare de teren puse la dispoziție pot să apară firme interesate din domenii precum producție în industria textilă, în industria auto, fabrici de lacuri, vopsele, fabrici pentru industria alimentară, spații pentru depozitare sau spații pentru birouri. Discuții privind amenajarea unui parc industrial pe raza municipiului Iași sunt în mediul public de mai mulți ani. Ultima variantă de amplasament este fostul combinat de utilaj greu Fortus. Municipalitatea intenționează să obțină o suprafață de teren din CUG, în contul datoriilor înregistrate de Fortus către bugetul local. Proiectul pare a fi blocat în acest moment, deși ar oferi condiții ideale pentru posibili investitori. Astfel, parcul ar beneficia de rețele de utilități existente, de infrastructură de acces rutier și chiar feroviar, eventualii investitori putând face economii serioase în cazul în care se decid să construiască o fabrică, de exemplu.
Ce este un parc industrial
Parcul industrial reprezintă o zonă delimitată în care se desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al zonei. Fondatori pot fi autorităţile administraţiei publice locale, persoanele fizice sau juridice de drept privat, române ori străine, împreună sau separat, care iniţiază constituirea unui parc industrial, conform prezentei legi. Rezidentul parcului poate fi orice operator economic, persoană juridică română şi/sau străină, ONG-uri, instituţii de cercetare şi alte unităţi care nu au personalitate juridică, care funcţionează conform legii şi desfăşoară activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice şi inovative, industriale etc., în cadrul parcului industrial.