Într-o zi cu soare (foarte mult soare), tinerii democraţi-liberali s-au adunat în Sala Mare a Direcţiei Agricole pentru a-şi alege noul lider care să îi conducă pe culmile gloriei, în mult aşteptatul an electoral (poate chiar fatidic), 2012.
Mult mai experimentaţii membri ai Comitetului de Organizare şi Desfăşurare a Alegerilor (CODA) au fost pur şi simplu uluiţi de numărul mare de participanţi, dornici să-şi voteze reprezentanţii în organizaţia municipală. Sala era plină, holul de asemenea, chiar şi pe scări se aflau oameni…”Unde eraţi atunci când Preşedintele Băsescu avea nevoie de voi în Piaţa Unirii pe 24 ianuarie?”, glumeşte unul dintre deputaţi, făcând referire la momentul în care Băse a fost huiduit de ieşenii „cumpăraţi pe un covrig” (din ăla cu susan), de Nichita.
Tinerii candidaţi la funcţia şef al OT-PDL a Municipiului Iaşi au fost Cătălin Nicoară, directorul Casei de Cultură a Studenţilor şi Vlad Nedelcu, încă student. Ambii, vizibil emoţionaţi, aşteptau cu ardoare momentul alegerilor efective.
Numărul mare de susţinători i-a făcut pe membrii CODA puţin circumspecţi, privind cu suspiciune noile feţe apărute din senin la alegerile de tineret. Din marea aglomeraţie, se aude o voce autoritară „Sunteţi plătitor de taxe? V-aţi plătit cotizaţia? Am să verific…”.
În timp ce erau ţinute discursurile de încurajare pentru tinerii candidaţi, susţinătorii acestora şuşoteau pe la colţuri şi lămureau ultimele detalii, care, văzute de la distanţă, păreau cel puţin stranii.
Primele observaţii: Cătălin Nicoară era susţinut – se vedea de la o poştă! – de noua gardă a PDL-ului, pe când Vlad Nedelcu, doar de „bătrâni”, gaşca Petrică Movilă, Dan Cârlan, Costi Neagu.
Senatoarea Mihaela Popa a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l ajuta pe noul său protege’, Nicoară. După ce au fost prezentaţi cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte, în faţa tinerilor membri PDL, subit, a izbucnit un conflict. Câţiva dintre membrii cu drept de vot, susţinători ai lui Vlăduţ, nu erau trecuţi pe liste.
„Nu aveţi activitate în partid”, strigă deputatul Spînu către câţiva tineri. Ulterior a putut afla că acei indivizi lucraseră chiar în campania lui Nicuşor Păduraru. Totul a fost trecut sub tăcere.
Câştigătorul a ieşit, bineînţeles, Cătălin Nicoară, ales cu 147 din 150, pe când contracandidatul său, Vlăduţ, a reuşit să obţină 3 voturi, din care unul a fost anulat. Asta după ce Nedelcu a părăsit, împreună cu susţinătorii, sala. Mission accomplished! CODA şi-a făcut datoria, iar tinerii au învăţat dedesubturile realităţii politice de Bahlui. Şi-atât.
A doua zi după alegeri, Vlad Nedelcu a organizat un miting de protest în faţa sediului PDL. El a fost însoţit doar de un singur susţinător – Vladimir Rusu, nepotul primului-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.
“Am trimis o contestaţie a alegerilor către CEDO şi Comisia de Etică. Au votat persoane care nu au acest drept, printre care două persoane în vârstă de 15 ani şi una de 45. Am o listă cu 100 de semnături ale persoanelor din TDL care îmi susţin contestaţia alegerilor”, spune Vlad Nicolae Nedelcu.
În replică, Radu Ursan, preşedintele filialei judeşene a tinerilor democrat-liberali spune: “S-au delegat aproape 40 de tineri din diferite zone. Alte 60 de persoane au votat, dar nu se ştie dacă toţi au avut carnet de partid şi din acest motiv au trebuit să părăsească sala. PDL nu susţine nepotimsul!”