În economia de piaţă şi, mai ales, în vremuri de criză, fiecare om de afaceri îşi drămuieşte cu grijă fiecare leuţ sau fiecare euro, depinde în ce monedă îşi calculează business-ul. Şi, aproape de fiecare dată, respectivul om de afaceri alege cel mai bun serviciu la cel mai competitiv preţ. Aşa probabil că au gândit şi proprietarii hotelului Moldova care, recent, au luat o decizie logică: au renunţat la centrala proprie şi s-au racordat la sistemul centralizat de termoficare administrat de Dalkia Termo.
Explodează preţul la gaze
Pentru a justifica decizia managerială a celor de la hotel Moldova nu trebuie să fii doctor în economie. Explicaţia e cât se poate de simplă şi de bun simţ. Preţul la gazele naturale creşte ca nebunul şi-o să crească şi mai rău în următorii ani. Asta ar fi echivalat, pentru hotel Moldova, cu o explozie a costurilor de “întreţinere”. Adică, proprietarii ar fi scos mai mulţi bani din conturi ca să producă apă caldă şi căldură pentru imobilul gigant din centrul Iaşului. Şi-atunci, managerii s-au uitat roată împrejur şi au găsit soluţia cea mai eficientă: racordarea la Dalkia. Dintr-un foc, la momentul actual, cu tarifele de-acum, hotel Moldova va face o economie la facturi de aproape 30%. Or, cum preţul gazului va creşte, economia va fi şi mai substanţială în anii ce au să vină. Ăsta ar fi doar un prim chichirez al mutării.
Reglaj automat
Apoi, cei de la hotel pot sta liniştiţi, pe bune. Racordându-se la Dalkia nu mai au grija centralei (care trebuia întreţinută, reparată, monitorizată). Totodată, nu vor mai scoate fum pe horn, în zona centrală şi-aşa afectată de poluare. Din punct de vedere ecologic, ăsta e un alt plus relevant. La toate astea se adaugă, evident, şi calitatea serviciilor Dalkia, compania fiind capabilă să furnizeze apă caldă şi căldură la foc automat, fără întreruperi în alimentare. Există un sistem de reglaj şi automatizare care permite ca temperatura încălzirii să se regleze automat, în funcţie de temperatura exterioară.