Demers jurnalistic inedit: am calculat cât ar valora Iaşul dacă l-am vinde la bucată. Evident, toate socotelile se referă la valoarea imobiliară a caselor, apartamentelor, sediilor de instituţii şi a terenurilor şi nu iau în calcul şi activităţile care se desfăşoară acolo care ar influenţa, în plus sau în minus, preţul de vânzare.
Acum vreo 250 de ani, un rege neamț, Frederic al II-lea, întorcea Europa cu fundul în sus cu armatele sale, binemeritându-și statutul de fiu al lui tac’su, „regele-sergent”. Între două războaie și trei bătălii, Frederic a construit un palat la Berlin, botezat „Ssanssouci”, adică „Fără grijă” și s-a apucat s-o facă pe-a Mecena pentru tot felul de filosofi, scriitori, compozitori și artiști. Printre alții, l-a găzduit, plătindu-l cu bani grei, și pe Voltaire. Se spune că la un banchet, regale l-a întrebat pe Voltaire ce-ar face dacă ar fi regele Prusiei. Se aștepta probabil la un răspuns spiritual și măgulitor. Spiritual a fost, dar nu și laudativ la adresa lui Frederic, pentru că Voltaire a zis scurt „Mi-aș vinde regatul, iar banii i-aș cheltui la Paris”. Oricât se chinuise bietul rege să-și înfrumusețeze capitala, tot Parisul era mai atrăgător. Dumneavoastră ce-ați face dacă ați fi, de exemplu, mare conte de Iași, iar acesta, cu tot ce are el, v-ar fi proprietate personală? L-ați vinde? Cu cât? Nu vă întrebăm ce-ați face cu banii. O idee v-am dat noi deja, iar multe altele suntem siguri că v-ar trece prin minte. Dar, înainte de a vă gândi ce-ați face cu banii, hai să vedem cât s-ar putea scoate pe dulcele târg al Ieșilor. Deşi e imposibil de aflat cu exactitate, haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie: cât ar valora dacă am vinde, bucată cu bucată, toate proprietăţile imobiliare. Să vedem, cu aproximaţie, câte parale face Iaşul.
Locuinţa medie: 44,18 mp
Ce-am avea de vândut? Păi, în primul rând, tot ce înseamnă înzestrare imobiliară. În Iași sunt vreo 30.000 de case cu etaj sau fără, și vreo 90.000 de apartamente la bloc. În total, 123.118 locuințe, ocupând 5.439.217 mp de spațiu locuibil. În medie, fiecare locuință ocupă 44,18 mp. Asta așa, ca să vă dați și dumneavoastră seama dacă trăiți mai bine decât media sau nu. Cifrele sunt date de băieții de la Statistică și înclinăm să credem că sunt corecte. În fond, cu asta se ocupă, nu?
3,8 miliarde euro
Un metru pătrat de locuință costă pe piața actuală vreo 1.000 de euro. E vorba de locuințele noi. În ultimii ani, s-au construit vreo 3-400 anual. În vreo 20 de ani, orice locuință nouă devine veche și nu se mai vinde cu aceeași mie de euro. Hai să zicem o medie de vreo 700 de eruo/mp, ca valoare a locuințelor ieșene. Din păcate, băieții de la Statistică nu calculează și vechimea medie a unei locuințe, ca la parcul auto, căci atunci am fi avut estimări mai precise. La prețul considerat de noi, fondul imobiliar locativ al Iașului ar costa 3,8 miliarde euro. Nu e chiar urâtă suma, nu? Și vorbim doar de locuințe.
Ale lui Dascălu
Dacă am mai adăuga și vreo câteva, hai să zicem zece, din cele mai cunoscute construcții nerezidențiale din târg? Ansamblul Palas a costat, din ce informații au circulat pe piață, 260 milioane euro. Vorbim doar de valoarea lui brută, ca ciment și fier-beton inclus în construcții și amenajări, pentru că valoarea lui ca afacere e cu totul altceva. Ultima oară, aceasta se ridica la vreo 370 milioane euro, adică dacă ar vinde Palas, Iulian Dascălu și-ar plăti toate datoriile și i-ar mai rămâne destul ca să o ia de la capăt cu afacerile. Dar rămânem la 260 de milioane de euro. Mai greu e de calculat o valoare a primului mall, cel din Tudor. A fost construit acum 15 ani, când erau alte vremuri și alte prețuri. Valoarea totală a investiției este estimată acum la 29 milioane de euro, deși noi am zice că e mai mare. Nu de alta, dar Iulis Mall are 38.000 mp. Un mall de 50.000 mp, al aceluiași Dascălu, se construiește acum în Timișoara și va costa 80 milioane euro. Dar, poate are podeaua încrustată cu cristale Swaroski și de-aia iese mai scump decât cel ieșean, raportat la metru pătrat.
Turnurile din Centru
O clădire cunoscută de toată lumea este fostul sediu al Universității „Petre Andrei”, din Centru care a trecut recent în proprietatea Universităţii de Medicină şi Farmacie. Aici lucrurile sunt mai simple. Are o valoare, dată de Fisc, când a fost scoasă la licitație: 7,5 milioane euro. Am zice că și asta este mai valoroasă, dar nu vrem să contrazicem varianta oficială. Peste drum, este fostul Hotel Europa, care a costat la momentul edificării, după cum zice fostul său proprietar, 18 milioane de dolari, adică 16,7 milioane euro, la cursul de acum. Tot în Centru, Moldova Mall. În 2006, a fost vândută de proprietarul Dănuț Prisecaru către Quest Balkan Properties, pentru 34,5 milioane euro. Se mai investesc acum vreo 10 milioane de euro în reamenajare, dar rămânem la cifra inițială. Nu de alta, dar se mai și dărâmă câte ceva din el, așa că se compensează cu lucrările de construcție.
Clădiri istorice
Ei, și cu astea ajungem la clădirile istorice. Alde Hotel Traian, Universitatea „Al.I. Cuza”, Palatul Culturii, Teatrul Național sau Biblioteca Centrală Universitară. Astea nu mai au valoare de construcție, că au peste 100 de ani fiecare. Nici valoare ca afacere nu au, afară de hotel. Iar dacă dărâmi Teatrul Național, cine ar putea spune cât te-ar costa să faci altul la fel? Iar valoarea sentimentală este incalculabilă. Hai deci să mergem pe un teren cunoscut. Lucrările de restaurare ale Palatului Culturii au fost estimate la un moment dat la 20 milioane euro. Toți constructorii spun că o restaurare te costă cât ridicarea de la zero a unei construcții similare. Ca să nu vă plictisim, hai să zicem cinci clădiri istorice de care vă vorbeam ar avea o cotă pe piaţa imobiliară undeva la 120 – 150 milioane de euro. Încă o dată, ne referim strict la clădirile în sine, nu la importanţa lor istorică sau la activităţile ce se desfăşoară acum acolo.
Alte exemple
Ar mai fi de adunat, ca să fim corecți, dar ne oprim totuși aici. Avem în Iași vreo 220 de biserici, fără a lua în calcul Mitropolia, multe având o valoare istorică de necontestat. Mai avem cazarma din Copou, mai e Palatul Roznovanu, Biblioteca Centrală Universitară din Fundaţie, mai e și mai sunt. Dar ce nu mai e? Dar, cu clădirile nerezidențiale ne oprim aici, că am zis că luăm doar vreo zece exemple. Cât ar face acestea până acum? Exemplele enumerate ar face vreo 500 milioane euro. Iar adunate la apartamentele și casele tuturor ieșenilor, ne-am duce până la 4,5 miliarde euro.
9.391 de hectare
Bun, dar clădirile nu se fac în aer, ci pe pământ. Cât costă, așadar, glia noastră ieșeană? Ca s-o zicem pe-a dreaptă, e punctul la care ne-am gândit cel mai mult. Prețul unui teren variază, în funcție de locul unde se află și de ce poți face pe el. La periferie, într-o zonă neurbanizată ca lumea, prețul este de 10-30 de euro/mp. Doar Oficiul de Cadastru ne-ar putea spune câte hectare din Iași intră în categoria asta, dar și el ar avea de lucru o bună bucată de timp. În Centru, terenul ajunge la 300 de euro pe ușor, dacă zona este cu unele restricții urbanistice și la 500 – 1.000 de euro/mp dacă se poate ridica un zgârie-nori pe el. Hai să ne oprim la o medie de 150 de euro, că mai sunt și râpe și versanți care o iau la vale. Iașul are 9.391 de hectare și niște metri, pe care însă nu-i mai băgăm în seamă. Adică 93.910.000 mp. La 150 de euro, deși parcă am cere mai mult, pentru valoarea sentimentală. Un calcul brut ne duce așadar la 14,08 miliarde euro. Total general, 18.321.651.900 euro. Adică 18,3 miliarde euro, mai pe scurt. Ca s-o rotunjim, că poate ne-au mai scăpat unele lucruri, hai să admitem că valoarea imobiliară a Iaşului s-ar ridica la vreo 20 de miliarde de euro. E mult, e puţin?
Comparaţii simple
Ca să vă faceţi o idee, vă dăm câteva repere, spre o corectă comparaţie. Pentru un Bill Gates, care are o avere de 79 miliarde de dolari, adică 73,2 miliarde euro, ar fi floare la ureche să ne cumpere Iașul cu totul. Și încă de patru ori, nu o singură dată. Dacă ar trebui să-l construiască de la zero, statul ar putea s-o facă în 3-4 ani, cheltuind nu mai mult decât bugetul alocat sănătății. În fine, comparații se mai pot face, dar nouă ne-a rămas gândul la valoarea Iașului ca teren. Vă dați seama că Iașul, cu tot ce înseamnă el, cu toată istoria lui de 600 de ani, cu tot ce s-a construit în anii ăștia în el, e mai puţin valoros ca simplu teren de construcții? Chiar dacă am dubla sau chiar tripla valoarea clădirilor de pe el, tot ar fi mai rentabil să îl demolezi și să construiești un nou New York, cu străzi trasate cu rigla.