Fiind un oraş universitar şi al doilea ca mărime din ţară, Iaşul găzduieşte în fiecare an tot felul de străini. Cu care, de altfel, ne-am obişnuit. În plus, în sezonul estival, în special, şi la sărbătorile de iarnă, în frumoasa capitală a Moldovei îşi face apariţia o categorie aparte de „stranieri”: românii plecaţi să muncească în străinătate care vorbesc o limbă neo-românească „occidentalizată”. „Certo, cosa, ciao, siguro, sebito sau raggaza“ sunt doar câteva dintre cuvintele folosite în mod abuziv de către „stranieri“, în special la terase, în cluburi, magazine sau cabinete medicale.
Românii plecaţi la muncă în străinătate consideră că măcar în vacanţă se pot răsfăţa, dacă tot lucrează din greu 11 luni pe an. Sau cel puţin aşa crede Ionuţ Săvescu, în vârstă de 35 de ani, muncitor în construcţii de mai bine de cinci în Italia.
„Am fost nevoit să plec în afară pentru a-mi câştiga o pâine. Înainte de a pleca, lucram cu ziua pe la oameni, pentru a face rost de bani de mâncare. Câştigam maximum 30 lei pe zi. Astfel, mi-am luat inima în dinţi şi am ales calea străinătăţii, plecând în Germania şi apoi în Italia, unde am şi rămas. Nu pot spune că mi-a fost uşor, pentru că a trebuit să învăţ limba, după care să-mi caut de muncă. Mi-am găsit ceva în construcţii, unde lucrurile merg cel mai bine. Câştig 1.500 de euro pe lună, bani din care îmi plătesc dările şi reuşesc să mai pun câţiva deoparte. Când vin în ţară, vreau şi eu să îmi fac toate plăcerile şi nu mă uit cât cheltuiesc. Odată în an merit şi eu astfel de răsfăţuri, nu?”, mărturiseşte ieşeanul.
Prima oprire, la stomatolog
Este binecunoscut faptul că primul lucru pe care îl fac „stranierii” când se întorc în ţară e să îşi repare dantura, luând cu asalt cabinetele stomatologice.
„Tot timpul este aglomerat la cabinet, dar în această vară pot spune că s-au dublat numărul implanturilor dentare, majoritatea cererilor fiind din partea românilor care lucrează în străinătate. În ultimele trei luni, am avut aproximativ 40 de implanturi. Mulţi dintre ei veneau cu gândul de a-şi pune dinţi folosind vechea metodă cu punţi dentare, unde trebuie să sacrifici doi dinţi pentru a face legături. În cazul implantului, totul este mult mai simplu, mai puţin costisitor şi de durată”, ne spune doctorul stomatolog Vadim Sârbu.
La terase, fără număr!
Nici terasele nu au dus-o rău în perioada în care s-au întors acasă românii care muncesc în străinătate, cu toate că vânzările din acest an sunt mult mai mici comparativ cu ceilalţi. Motivul: „stranierii“ nu mai câştigă atât de bine ca altădată.
„Luna august este cea mai bună pentru că vin cei din străinătate. Am avut o creştere frumoasă, ca în fiecare an”, ne-a precizat Costel Scafaru, patronul de la „Pizzeria Domnească”.
„Anul acesta nu ne-a mers atât de bine cât ne aşteptam. Au scăzut mult vânzările. În anii trecuţi era plină şi terasa şi restaurantul, dar acum slăbuţ de tot. Între zilele de 10 şi 15 ale lunii a mers cât de cât mai bine”, mărturiseşte Ioana S., administrator la „Magic Pizza”.
Nici celor de la închirieri auto nu le merge prost afacerea, în special firmelor din străinătate. Iar acest lucru se vede cu ochiul pe stradă: oraşul s-a aglomerat bruc de maşini cu număr de Italia sau Spania. Şi cu cât maşina e de fiţă, cu atât mai mult se pot lăuda băieţii noşstri în faţa celor de acasă, care habar nu au că bolidul e… închiriat.