Principalul bun al Iașului îl reprezintă universitățile și studenții. Este o realitate recunoscută de toată lumea, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului politic sau administrativ. Numărul celor care aleg Iașul pentru pregătirea unei cariere profesionale este însă din ce în ce mai mic. Un motiv ar putea fi lipsa locurilor de cazare oferite de cele cinci universități de stat din Iași. Practic, există doar 17.500 locuri de cazare în căminele universităților, în condițiile în care, deși în scădere, avem încă peste 42.000 de studenți. În București, de exemplu, există campusuri private, care oferă condiții foarte bune studenților, iar costurile sunt mai convenabile decât cele de pe piața de chirii a Capitalei.
58 milioane de euro
Un astfel de proiect ar putea fi implementat și la Iași, un centru universitar recunoscut al României. Investițiile sunt însă destul de mari, iar fără un sprijin al autorităților este greu de atras astfel de oameni de afaceri. Un campus din București, cu peste 1.800 de studenți cazați, a costat 58 milioane de euro, o sumă care se estimează că va fi recuperată în câteva zeci de ani. Suma acoperă inclusiv costurile legate de achiziția terenului.
Facilități de top
Peste 1.800 de studenţi şi tineri profesionişti de diferite naţionalităţi locuiesc în cele 925 de garsoniere şi apartamente din West Gate Studios. Pe lângă spaţiile de locuire, West Gate Studios oferă rezidenților următoarele facilități: săli de studiu complet echipate, o bibliotecă modernă, clinică medicală, restaurant, supermarket, farmacie, curățătorie, teren de tenis, sală de fitness, cafenea şi club, spațiu multifuncțional, terasă cu grătare, sală de evenimente, parcare interioară şi exterioară, spaţiu pentru depozitarea bicicletelor.
Cine se poate caza
În campusul privat pot locui tineri cu vârsta de minimum 18 ani, din România sau din străinătate. Sunt acceptați absolvenţi de liceu din România, care urmează sau intenţionează să urmeze cursurile unei instituții de învățământ superior din cadrul centrului universitar Bucureşti, tineri din orice ţară a lumii, care urmează sau intenţionează să urmeze cursurile unei instituții de învățământ superior din București, absolvenţi ai unei instituții de învățământ superior, care intenționează să urmeze cursuri de master sau studii doctorale, studenţi, profesori şi cercetători din orice ţară a lumii, care vizitează oraşul Bucureşti.
Rezervare online
Interesant este că toți cei interesați pot să facă și rezervări online din pagina de internet a campusului. În maxim 48 ore de la primirea solicitării, se trimite un email de confirmare. În situația unui răspuns pozitiv, se va transmite factura pro-formă ce conține chiria pe 12 luni a locului de cazare pentru care s-a optat, taxa de servicii aferentă lunii octombrie și garanția contractuală ce trebuie constituită la început de contract. Plata va trebui efectuată în 5 zile de la primire, altfel cererea va fi anulată și va trebui reluat procesul de cazare. După efectuarea plății se va transmite un email de confirmare și solicitantul va fi direcționat să își facă un cont de utilizator. În portal va fi contractul și factura fiscală.
Prețuri diferențiate
Tarifele de cazare pentru rezindenți noi în anul universitar 2016-2017 pornesc de la 100 de euro pe lună pentru un loc într-o garsonieră de 25 mp și ajung la 400 de euro pe lună pentru un apartament de două camere și 70 mp. În cazul celor care au locuit în campus și cu un an în urmă, tarifele pornesc de la 80 de euro pe lună pentru un loc într-o garsonieră de 25 mp și ajung la 250 de euro pe lună pentru apartamentul de două camere. Căminele au și garsoniere de 35 mp. Pentru absolut toate variantele de cazare este nevoie de depunerea unei garanții cuprinsă între 240 de euro și 1.190 de euro, în funcție de cazare. La aceste tarife se adaugă lunar o sumă de 30 de euro/loc ocupat pentru serviciile de întreținere și administrare, dar și costurile aferente consumurilor de utilități, apă, energie electrică.
Spațiu pentru grătare
În taxa de cazare sunt incluse următoarele servicii: camerele sunt complet mobilate şi echipate (aer condiţionat, aparat TV cu cablu TV), inclusiv cu mobilier şi dotări specifice pentru bucătărie (cuptor microunde, plită electrică, frigider); balcon; baie proprie cu duş; internet; pază non-stop şi supraveghere video; asigurare medicală privată; serviciu de curăţenie săptămânal, dar și acces gratuit la bibliotecă, sala de studiu, ArtCafe (spaţiu cultural multifuncţional, cu jocuri de interior şi console XBOX şi Playstation), spaţiul amenajat pentru grătar, rastele speciale pentru depozitat biciclete. Reprezentanții campusului se laudă cu tarife mai mici cu cel puțin 20% față de garsonierele din zonă. Și Iașul ar avea nevoie de o astfel de investiție, fie ea privată sau demers al universităților locale.
Trei pe loc
Numărul de studenți încadrați la universitățile ieșene de stat a fost pe un trend ascendent până la mijlocul anilor 2000. De la puțin peste 27.000 de studenți în 1990, s-a ajuns la peste 60.000 în anul universitar 2004-2005. Cel mai mare număr de studenți de la stat s-a înregistrat în anul universitar 2007 – 2008, când la Iași erau aproape 63.000 de studenți. De atunci, din ce în ce mai puțini studenți au ales universitățile ieșene, în 2014-2015 fiind înregistrați doar puțin peste 42.000 de studenți la universitățile de stat, conform Direcției de Statistică. În ceea ce privește numărul spațiilor de cazare ale universităților de stat, în ultimii ani nu au fost modificări semnificative. Conform datelor din presa locală, la nivelul municipiului există în jur de 17.500 de locuri de cazare la căminele celor cinci universități de stat, cele mai multe, aproximativ 8.000 fiind ale Universității Tehnice.