Campusurile din Iaşi au devenit arhipline, mulţi dintre studenţi fiind nevoiţi să stea în chirie, datorită creşterii numărului de locuri din facultăţi.
Spre deosebire de anii trecut, când camerele arătau deplorabil, majoritatea căminelor oferă acum condiţii acceptabile în ceea ce priveşte raportul preţ-calitate. Criteriul de acordare a unui loc la cămin este media anuală obţinută în anul unversitar anterior, iar, în cazul studenţilor care sunt în primul an, se ia în calcul media obţinută la admitere.
Universitatea „Al.I.Cuza“ oferă, de departe, cea mai variată gamă de locuri de cazare, cu preţuri care încep de la 100 lei într-o cameră cu cinci locuri şi baie la comun, şi până la 630 lei, la căminul rezidenţial „Gaudeamus“, unde ai doar un coleg de cameră şi baie propie. Lux, nu alta!
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
Cei cu venituri medii pot încerca la căminele din Târguşor, care au condiţii destul de bune, două-trei persoane în cameră, la un preţ acceptabil de 220-240 lei.
Facultatea cu cele mai multe locuri de cazare este cea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, cu un număr de 605 locuri, în timp ce Facultatea de Teologie Romano-Catolică are doar 25 de locuri pentru cursanţi.
Campusul Universităţii „Tehnice Gh.Asachi“ are mai multe locuri disponibile, însă condiţiile nu sunt chiar atât de strălucite. De exemplu, preţul unei camere în T 10 costă 150 lei de persoană, în T 7 un student plăteşte 180 lei, iar în T 20, 280 lei.
Facultatea de Construcţii şi Instalaţii are cele mai multe locuri disponibile – 1.532, iar cele mai puţine sun la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor, 367.
Universitatea „Petre Andrei“ are preţuri ceva mai piperate, o cameră pentru două persoane la căminul „Studis“ fiind de 200 de euro, la care se adaugă 300 lei garanţia şi 50 lei fondul de rulment. Ce-or mai fi şi astea?
Cu aproximativ aceeaşi bani te poţi muta în chirie, pentru un apartament cu trei camere din Păcurari, complet utilat, plătind 350 euro pe lună. În Nicolina, un apartament cu două camere, utilat, are o chirie de 250 de euro, iar o garsonieră în Tătăraşi – 150 de euro.
Spre deosebire de campusuri, care practică aceleaşi preţuri ca în anii trecuţi, preţul chiriilor a crescut simţitor, motiv pentru care în acest an locurile la cămine vor fi epuizate rapid.
Aşadar, dragi studenţi căutaţi-vă din timp cazare, dacă nu vreţi să rămâneţi pe drumuri!