După 6 luni de detaşare forţată la Vama Iaşi, timp în care a tăiat frunză la câini, fostul director-adjunct al Fiscului ieşean, Ioan Grigoriu, a aflat că mai rămâne cel puţin o lună de zile la DJAOV. ANAF i-a prelungit „surghiunul” cu încă 30 de zile.
Ioan Grigoriu, unul dintre cei mai controversaţi funcţionari superiori din cadrul Fiscului ieşean, poreclit „Şacalul”, nu se va reîntoarce în cursul acestei luni la vechiul său loc de muncă, respectiv DGFP Iaşi. La cererea lui Grigo, reprezentanţii ANAF i-au prelungit acestuia detaşarea la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Iaşi, cu încă 30 de zile.
Adjunctul de la Fisc, Grigoriu, a fost detaşat la Vamă pe 14 octombrie 2010, în urma celebrului „scandal al stimulentelor” dar şi ca urmare a unor plângeri şi sesizări venite din partea unor importanţi oameni de afaceri, atât din zona puterii portocalii, cât şi din zona cea roşie, cu trei trandafiri la butonieră. Deşi Grigoriu a fost exilat destul repede în urma unui ordin emis de şeful ANAF, Sorin Blejnar, în primele 3 luni de la emiterea deciziei, acesta nu s-a prezentat nici măcar o zi la serviciu, invocând probleme de sănătate. Cu toate acestea, personajul în cauză a dorit chiar prelungirea detaşării sale la Vamă, cu încă o lună de zile, pe motiv că „are de finalizat nişte proiecte importante”.
Purtătorul de cuvânt al DGFP Iaşi, Maria Ţăran, a confirmat recent faptul că directorul adjunct Ioan Grigoriu va rămâne la Vamă până la sfîrşitul lunii mai 2011.
„Oficial, domnia sa trebuia să-şi înceapă activitatea la Fisc pe 15 aprilie, deoarece ordinul de detaşare emis de ANAF a expirat pe 14. Detaşarea a fost, însă, prelungită cu încă o lună”, a arătat Ţăran.
În 2005, Grigo, alias Şacalul, a scăpat „la mustaţă” de costumul vărgat
Dacă multă lume a aflat de-a lungul vremii, din presă, ori pe propria piele, de unele „coţcării” săvârşite de Ioan Grigoriu, puţină lume ştie însă că, în primăvara lui 2005, directorul adjunct de la Fisc a fost la un pas de a fi înhăţat de procurorii anticorupţie din cadrul fostului PNA. La data cu pricina, o anchetă, desfăşurată cu maximă discreţie, a scos la iveală faptul că la Iaşi ar fi fost aprobate o serie de returnări ilegale de TVA către mai mulţi afacerişti locali. Potrivit anchetatorilor, fostul PNA, pe atunci condus de Ioan Amarie, i-a avut în vedere pe Ioan Grigoriu, adjunctul Fiscului ieşean, precum şi pe Paraschiva Bejenariu, şefa Direcţiei de Control din cadrul aceleiaşi instituţii. La data respectivă, Fiscul ieşean era condus de directorul executiv Victorel Lupu, un om cu o activitate de peste 3 decenii în zona finanţelor ieşene, şi un fiu devotat al PSD-ului. Anterior, în decembrie 2004, chiar ex-preşedintele de atunci al ANAF, Neculae Plăiaşu, confirma faptul că au fost semnalate nereguli în activitatea directorului adjunct Ioan Grigoriu şi a şefei de serviciu Paraschiva Bejenariu.
Lumea iartă, dar nu uită!
Ulterior, au venit, însă, sărbătorile de iarnă, iar, în primăvara lui 2005, a venit rândul lui Plăiaşu să fie schimbat de la conducerea ANAF. Apoi, nimeni nu a mai părut dispus să aducă în discuţie verificările de la DGFPJ Iaşi. La un moment dat, aflat în trecere prin Iaşi, ex-procurorul Gheorghe Şuhan, pe atunci adjunctul lui Amarie, a confirmat existenţa unei lucrări penale ce a vizat Fiscul ieşean. Evident că, Ioan Grigoriu nu a recunoscut niciodată nimic. Ba, mai mult, directorul adjunct a susţinut că el nu poate fi tras la răspundere de nimeni în legătură cu returnarea de TVA.
Hai, nu zău! Dar noi, ca nişte adevăraţi prieteni ce-ţi suntem, îţi spunem doar atât, şi cu seninătate: „Monşer, în 2005, ţi-a trecut glonţul pe lângă ureche. Într-un episod viitor, „Bârfa” îţi va spune şi numele persoanei (cu tot cu cnp) care ţi-a salvat atunci … picioarele, de la îmbrăcarea costumului cel vărgat. Pe bune!”