Înghețata este probabil cel mai frecvent aliment dorit pe timp de vară. Copii, adolescenți, îndrăgostiți, bunici, cu toții ies măcar „la o înghețată” în lunile călduroase. Puțini știu însă că primele forme de înghețată au apărut în urmă cu câteva mii de ani. Unele surse îi atribuie înghețata împăratului roman Nero, iar alte surse plasează prima înghețată în China, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. În prezent, desertul se găsește în multe forme, culori, arome, dar și prețuri.
Zăpada la bază
Împăratul roman Nero este cunoscut în istorie ca incendiatorul Romei, dar și ca printre primii oameni care au gustat înghețata. Se presupune că Nero își trimitea soldații în munți pentru a-i aduce zăpadă pe care să o amestece cu fructe. O altă teorie privind inventarea înghețatei vine din China. Acolo, se pare că desertul era pregătit din orez fiert în lapte cu multe arome, totul fiind răcit în zăpadă. Se pare că înghețatele de acum câteva mii de ani erau fabricate dintr-un sirop adus la punctul de îngheț cu ajutorul zăpezii. Nici marii conducători de imperii nu au rămas indiferenți la gustul bun al înghețatei. Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, era vestit pentru plăcerea de a savura desertul său favorit – înghețata – cu aromă de miere de albine și fructe.
Doar pentru bogați
Europenii îi datorează înghețata exploratorului Marco Polo, care a adus rețeta din Extremul Orient în Italia. La nunta Caterinei de Medicis cu Henri al II-lea al Franței, din 1533, se pare că a fost servită o cremă dulce cu fructe înghețate. Păstrarea gheții pe timpul iernii era o provocare în acele timpuri, așa că aceasta era rezervată doar celor bogați. În secolul al XIX-lea a apărut prima mașină de înghețată și apoi, în 1851 a fost construită în Statele Unite ale Americii prima fabrică de înghețată.
În beciuri domnești
Se pare că în Țările Române înghețata a fost gustată pentru prima dată la curtea lui Constantin Brâncoveanu. Domnitorul, ale cărui tabieturi rivalizau cu acelea de la cele mai sofisticate curți renascentiste, avea chiar un ghețariu săpat în pământ și un slujitor care se îngrijea ca întotdeauna în „legnită“ (ghețărie) să fie sorbeturi, apă, fructe și vin, creme înghețate și siropuri groase pentru ospețele domnești. În anul 1810, Consulul Angliei la București, W. Wilkinson, nota în însemnările sale zilnice: „la nordul orașului există un loc numit Heleșteu, un lac la vreo milă depărtare de oraș (…) unde este o cafenea în care se pot cumpăra înghețate și alte răcoritoare“. Și la Iași, în casele logofătului Constantin Balș (1744-1828), în camere pline cu buchete de flori, doamnele timpului serveau cafea, înghețată și siropuri, în timp ce domnii jucau cărți, „whist“ sau „boston“.
Gheață îngropată
Încă de la începutul anilor 1900, se găseau soluții pentru a prepara acest desert inclusiv vara, fără a exista frigidere. Astfel, se pare că înghețata era un preparat care nu lipsea de la nunțile persoanelor înstărite. Se prepara cu gheață colectată iarna din râuri și care era îngropată în pământ, în loc umbros, într-o groapă adâncă umplută cu paie și fân. Groapa era apoi acoperită, iar marginile erau însemnate pentru a ști unde trebuie săpat vara. Alte persoane luau cuburile de gheață și le depozitau direct în pivnițe sau în fântâni secate.
Cea mai scumpă înghețată
O cofetărie din Dubai și una din New York își dispută primul loc în ceea ce privește cea mai scumpă înghețată. Astfel, un restaurant de lux din Manhattan, New York, intitulat Serendipity III, a scos la vânzare o îngheţată specială care a ajuns în Cartea Recordurilor drept ”Cel mai scump desert din lume”. Ingredientele din care este făcută îngheţata, care a fost creată în 2004, anul în care restaurantul a sărbătorit 50 de ani de existenţă, sunt adevărate delicatese iar preţul ei ajunge la 1.000 de dolari. Îngheţata este realizată cu esenţă pură de vanilie din Tahiti şi din Madagascar, acoperită cu foiţă de aur comestibilă 23 de karate. În interior se află cea mai scumpă ciocolată din lume, Amedei Porcelana, iar deasupra este presărat cacao de cea mai bună calitate, adus tocmai din Venezuela. Ca ornamente, sunt folosite cele mai scumpe bomboane franţuzeşti, cireşe din marţipan iar în vârf se află un castronel minuscul plin cu caviar dulce, auriu. Îngheţata este servită într-un pocal de cristal Harcour şi se mănâncă cu o linguriţă din aur de 18 karate.
Aur comestibil
Pe de altă parte, și o cofetărie din Dubai se laudă cu cea mai scumpă înghețată din lume, preparată cu trufe negre, șofran și aur comestibil. Desertul costă 817 dolari. Potrivit incont.ro, patronul cofetariei promite că înghețata face toti banii, iar clientii primesc și un mic suvenir, să nu uite că au mâncat cel mai scump desert din lume. Înghețata se numește „Black Diamond”, adică „Diamantul negru”, poate fi servită la o cofetărie aflată la doi pași de celebrul hotel Burj al Arab. Patronul cofetăriei a explicat prețul produsului său: ”Cel mai scump condiment din lume este șofranul, cel mai scump ingredient alimentar e trufa neagră și, evident, cel mai scump metal e aurul”. Crema de lapte e transformată în înghețată cu ajutorul azotului lichid, iar deasupra se presară trufe tocate mărunt, aur comestibil de 23 de karate și șofran iranian. Totul se servește într-un bol de ceramică Versace, pe care cumpărătorul poate să-l păstreze ca amintire.