Odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii, muncitorii au descoperit o comoară nebănuită: o necropolă care datează din secolul al XIV-lea. În situl arheologic situat chiar la fundaţia Palatului au fost găsite şi 15 schelete din aceeaşi perioadă:
“Pe latura de Est au fost găsite în două camere, 12 schelete în poziţie anatomică şi trei relicve. Unele sunt nederanjate, iar câteva dintre ele sunt tăiate de fundaţiile construcţiilor Curţii Domneşti. Scheletele aparţin tuturor categoriilor de vârstă: mature, adolescenţi şi chiar copii. Descoperirea acestui loc este importantă pentru a înţelege începutul medieval al Iaşului şi cauza pentru care oraşul a fost numit Capitala Moldovei. Astfel de descoperiri sunt foarte rare”, ne spune arheologul Stela Cheptea, directorul lucrărilor arheologice.
Necropola a fost semnalată pentru prima dată în anul 1965, când s-a descoperit un schelet în timpul construirii unui lift pentru Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”. Scheletele nu aveau nici un alt obiect asupra lor care să indice mai multe detalii. Însă, săpăturile se află abia la început. Mormintele au fost analizate începând cu luna februarie 2011:
“Lucrările de consolidare vor continua pentru a conserva aceasta minunată descoperire. Aş dori ca aceste schelete să fie vizitabile, pentru că, sunt sigură că mulţi vor fi interesaţi de istoria subterană a Palatului Culturii”, ne spune Lăcrămioara Stratulat, directorul Palatului Culturii.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}