Acum vreun semestru și-oleacă, șefii Consiliului Județean au arătat întregii prese ieșene și, implicit, tuturor ieșenilor, starea jalnică a DJ 282 Iași – Botoșani. Genul ăla de drum pe care nu poți prinde o viteză de peste 20 km pe oră nici cu o mașină de teren. De altfel, localnicii nici nu mai mergeau pe el, ci preferau să o ia pe arătură, că-i zdruncina mai puțin. Plimbarea a fost, firește, o bună ocazie pentru un ”hai, să mă laudați că pornesc lucrările”.
Peticeală, ioc
Foarte frumos. În fond, dacă omul se apucă de o treabă, poate să se laude cu asta, nu? Mă rog, ar fi mai elegant să se laude doar după ce termină, dar să nu fim habotnici. Dar oare de ce nu se mai face o excursie așa frumoasă și acum, spre Dagâța? Sau Oțeleni? Sau Gropnița? Sau oricare din alte vreo 80 de comune. Oficial, sezonul de lucrări pe drumuri începe pe 15 martie. Anul acesta a început chiar mai devreme, că a fost iarna blândă. În alți ani, la vremea asta se peticeau în draci găurile din asfaltul județean, în campania de ”întreținere anuală”. Adică hai să mai dregem oleacă, să se mai poată merge un an. Deh, lipsă bani. Anul ăsta nu s-a pus un gram de asfalt, nicăieri. De ce? Pe scurt, din orgoliu. Pe lung, vom povesti mai la vale.
Argumente puerile
Anul trecut, prezidentul de CJ a venit cu ideea unui aşa-numit acord-cadru. Adică, un contract pe mai mulți ani, prin care o singură firmă se jură pe crucea lui Ferentz că va petici timp de patru ani tot ce înseamnă asfalt pe drumurile județene. Avantaj unu, în opinia CJ: cum începe sezonul, se și intră la peticeală, fără să se mai piardă timp cu licitația. Este un avantaj relativ. Același rezultat îl poți obține și dacă faci licitația din timp. Avantaj doi, în aceeași opinie: ca să aibă mai puțin de lucru pe aceiași bani în anul doi, firma câștigătoare va face lucrarea brici din primul an. Patru ani ești sigur că drumurile vor fi cârpite. Tot acolo s-ar ajunge dacă inginerii CJ ar căsca ochii la recepție și s-ar impune prin caietul de sarcini un termen de garanție ca lumea.
Contract baban
Cam asta a zis și PSD în plenul CJ, când a venit vorba de acordul ăsta cadru. La care, să fim sinceri, s-au opus. De ce? Să n-o dăm pe după cireș: din teamă. Era vorba de un contract de 9 milioane euro anual. 157,4 milioane lei pe patru ani, mai exact. Nu vrem să fim răutăcioși, dar când este vorba de contracte pe bani publici, toată lumea se gândește din prima la comision. 157 milioane lei înseamnă mult al naibii. Nici 10% nu e puțin. Oricum, suficient pentru campania electorală pentru europarlamentare, prezidențiale și chiar localele din 2016, eventual și generalele, că oricum contractul trebuia să se întindă până în 2017, inclusiv. La fel ca și alt acord cadru dorit de CJ, pentru consultanță și alte alea, tot pe patru ani.
Cu anticipație
Tradusă din limbajul de ședință în plen, ideea era simplă. Ai mandat până în 2016. În măsura în care nu este nimic suspect, votăm să faci ce crezi de cuviință cu bugetul, că de-aia a avut încredere electoratul în tine. Dar dacă nu mai ești ales în 2016? Dacă nu mai candidezi? E frumos să-i lași moștenire urmașului un contract bătut în cuie, la care să nu poată umbla, oricare ar fi prioritățile județului la momentul respectiv? Chiar, poți ști ce-o să fie în patru ani? Până acum, niciun președinte de CJ nu s-a apucat să cheltuie cu anticipație banii următorului.
Lucrări blocate
Ei, cam aici s-a înfundat treaba. Liberalii n-au vrut să facă nici măcar un pas din cei patru în spate, că dacă se mulțumeau să spargă doar banii pe actualul mandat, nu era nicio problemă. În horă a intrat și Prefectura, care a atacat în instanță hotărârea CJ cu acordul cadru, prin martie. Așa că, într-un târziu, s-a scos la licitație peticeala anuală. Dar târziu de tot. Prin aprilie. Normal, ca la aproape orice licitație, mai ales că valoarea contractului este de un milion de euro, s-a găsit unul să depună contestație. Problema este încă în lucru, la București. Dacă lucrurile merg bine, prin iulie începe marea cârpeală. De unde? Din Dagâța? Din Coarnele Caprei? Din Oțeleni? Se termină oare anul ăsta?
Lovitură incredibilă la CJ: Adomniţei şi-a însuşit
un proiect al PSD şi l-a prezentat ca fiind al lui
Pentru că o bună parte din lucrările de modernizare de la Aeroport vor fi susţinute cu bani europeni, grupul consilierilor PSD a venit cu o idee concretă de a repara concomitent toate drumurile judeţene. Astfel, aleşii social democraţi au avut propunerea ca cei 25 milioane de euro economisiţi de la Aeroport să fie înmulţiţi şi, printr-un credit bancar, suma să fie rotunjită la 60 milioane de euro, bani suficienţi pentru modernizări în tot judeţul. Consilierii s-au documentat la departamentul tehnic şi, ulterior, intenţionau să propună proiectul în următoarea şedinţă. Când, stupoare: Adomniţei, informat probabil de subordonaţi, a venit tocmai el fix cu aceeaşi propunere. Dom’ preşedinte, nu se cade să faci aşa ceva!
georgiana
bravo, barfitorilor. ati avut o idee. primii. hai sa va dam un premiu. sunteti grozavi, geniali. ati facut o borta-n cer…