La parterul celui mai cunoscut hotel din Iaşi s-a deschis de ceva timp un soi de cafenea-bar. E loc de întâlnire pentru italieni, piţipoance şi turişti rătăciţi, ca mai toate localurile din centrul istoric al Iaşului. Problema este că, după cum îi spune şi numele, la Blue Cafe situaţia e cam …albastră.
Să începem cu servirea. Aici, dacă intri să te răcoreşti, să bei o bere sau o cafea, trebuie să te asiguri că ai vederea ageră. În caz contrar, acesta este locul ideal pentru a o exersa. Contactul vizual cu chelnerii se realizează exclusiv când au aceştia chef sau după îndelungi chemări repetate şi fluturări îndârjite de încheietură. Din momentul în care ţi se conştientizează prezenţa şi dorinţa de a chema respectivul chelner şi până la apariţia sa concretă la masă mai durează, însă, câteva minute. Chelnerii de la Blue sunt, probabil, cei mai ocupaţi din tot Iaşul, întrucât mereu mai au de meşterit ceva în spatele barului până vin să te întrebe de ce ai îndrăznit să-i apelezi…
Dacă vreţi să comandaţi ceva din meniu ar fi bine să vă înarmaţi şi cu câteva variante de rezervă. Vinurile sunt puse acolo doar ca să umple spaţiul, iar dacă veniţi după ora 17.00 n-ar trebui să cereţi răcoritoare carbogazoase. Oricum nu fac bine sănătăţii.
Dacă, totuşi, decideţi să vizitaţi respectivul bar în timpul zilei, ar fi bine să nu alegeţi o masă la fereasatră. De fapt, opţiunile dumneavoastră nu sunt foarte variate, întrucât mesele care nu sunt amplasate în această zonă sunt în număr de două. Dacă, însă, vă încumetaţi să nu ne acceptaţi sfatul, pregătiţi-vă să simţiţi cam ce simte o tomată în seră. Geamurile mari pe care nimeni n-a avut inspiraţia să le sableze pentru intimitate sau să le facă oglindă, pentru respingerea soarelui, vă vor familiariza cu atmosfera unui solariu, ce-i drept, bine mobilat…
Nicolae O. Blue