Reprezentanţi ai Oficiului European pentru Lupta Anti-fraudă (OLAF) au luat taurul de coarne şi şi-au propus să zdrobească mafia şi corupţia din vămile româneşti. Vizate sunt şi Vămile Sculeni, Albiţa şi Galaţi, aflate în subordinea Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.
OLAF cheamă la ordine
Week-end-ul trecut, la Hotelul Astoria din Iaşi, a avut loc Conferinţa Internaţională „Strategii de combatere a comerţului ilicit cu produse din tutun”, în cadrul căreia au fost analizate strategiile de combatere a comerţului cu ţigări din Republica Moldova spre România. La conferinţă, parte a unui proiect al Fundaţiei Freedom House România în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), au participat procurori, poliţişti şi jurnalişti ieşeni, alături de reprezentanţi ai autorităţilor statale şi vamale din România şi Republica Moldova, ai Uniunii Europene – Comisia Europeană/ OLAF, şi, nu în ultimul rând, ai industriei de tutun din ambele ţări.
Printre participanţii ieşeni care au luat cuvântul, oferind soluţii de combatere a corupţiei din vămi, s-au numărat Cornelia Prisăcaru, prim procurorul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, procurorul Carmina Pascal, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul aceleaşi instituţii, procurorul Mihaela Hitruc, de la Paşcani, anchetatori DIICOT, Marin Moscalu, comisar şef adjunct al IPJ Iaşi, şi consilierul OLAF Gheorghe Huiu, de la Departamentul pentru Lupta Antifraudă.
Atenţie la tutun!
La conferinţa de la Astoria au participat şi patru „fraţi” de-ai noştri de peste Prut, respectiv Stanislav Calaşnicov, locţiitor al Şefului de secţie a Direcţiei Regionale Cahul, Iurie Harbur, de la Serviciul de Grăniceri Ungheni, Dumitru Mălai şi Lilian Mîrca, din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Conferinţa internaţională „Strategii de combatere a comerţului ilicit cu produse din tutun”, este finanţată de Oficiul European pentru Lupta Anti-fraudă (OLAF) prin programul intitulat Hercule II. „Conferinţa de la Iaşi a urmărit, pe de o parte, creşterea profilului public al problemei comerţului ilicit cu tutun şi, pe de altă parte, crearea unui forum de discuţie pentru cei mai importanţi reprezentanţi ai grupurilor de interes afectate direct, forum care să le dea ocazia de a-şi exprima propriile griji, de a înţelege punctele de vedere ale celorlalţi participanţi şi, în fine, să propună potenţiale soluţii”, a declarat Cristina Guseth, director Freedom House România.
Corupţia la frontieră, un miliard pierderi
Dimensiunea dezastrului: pierderi anuale de sute de milioane de euro pentru bugetul public în urma corupţiei de la frontiera de est a UE
”Combaterea infracţionalităţii economice în general reprezintă una dintre zonele prioritare de acţiune a Parchetului, deşi trebuie să acceptăm că reacţia organelor judiciare nu reflectă încă dimensiunea reală a fenomenului. Investigarea unor infracţiuni în care sunt cercetate persoane care au acces la toate tipurile de resurse şi folosesc cele mai sofisticate instrumente financiare nu se poate realiza decât printr-un efort permanent”, au fost de părere anchetatorii ieşeni. În cadrul discuţiilor, reprezentanţii OLAF şi invitaţii la conferinţă au prezentat cadrul legislativ, cât şi propuneri de măsuri legislative prin care România poate lupta eficient împotriva traficului ilicit cu produse din tutun şi alte aspecte ale operaţiunilor de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete. Intervenţiile acestora au subliniat faptul că prezentul proiect vine într-o perioadă cu rate ale traficului de ţigări la graniţele României încă deosebit de ridicate, deşi aflate în scădere relativă faţă de valorile precedente. Astfel, cifrele actuale exprimă pierderi anuale de peste un miliard de euro pentru bugetul public. Mai mult, în iulie 2010, cota de piaţă a traficului ilegal cu tutun era de 21,3% din vânzările totale. Aproximativ o treime din această cantitate de ţigări traficate ilegal au intrat în România prin graniţa cu Republica Moldova, frontiera de est a Uniunii Europene. De asemenea, reprezentanţii industriei de tutun au prezentat şi ei o propunere pe care au înaintat-o apoi autorităţilor, de a crea, semna şi publica o Strategie Naţională de combatere a traficului ilicit cu ţigarete care să prevadă confiscarea tuturor mijloacelor de transport folosite pentru traficul ilicit cu ţigări, limite cantitative (pentru infracţiunea de contrabandă în punctele de trecere a frontierei şi pentru evaziunea fiscală) sau o ţintă clară pentru nivelul de contrabandă, în ianuarie 2013, ca procent din consumul total de ţigarete.