Dacă e să regretăm ceva în viață, este că nu avem nicăieri vreo palmă de pământ, măcar un hectar, două. Am putea trăi liniștiți, în aer liber, sănătos și cu destui bani la teșcherea pentru a nu ne face griji în privința vacanțelor, chiar dacă nu am pleca la mare cu un Ferrari. Nu de alta, dar ideile nu ne lipsesc. Inclusiv cele ieftine, la îndemâna oricui. Agricultura de subzistență nu mai e la modă. Soluții mai bune există. Pământ să fie.
Şi-un senator
Poate ați auzit de cel mai sărac parlamentar ieșean, Ionel Agrigoroaei. Dator până peste cap la tot felul de bănci, de pe urma numeroaselor afaceri pe care le-a încercat și cu care a dat faliment, Agrigoroaei s-a apucat și de cultivat nuci și, în pofida obiceiului, chiar i-a mers. Că nu-i ajunge să-și plătească datoriile, e altă treabă. Dar, ce-ar fi dacă?
Două variante
Există mai multe variante de cultivat nuci. Varianta românească clasică este să lași nucetul să se dezvolte în voie, de la nucile căzute dintr-un nuc bătrân. Rezultatul va fi o plantație de 100 nuci/ha, că e un copac cu o coroană amplă. Avantajul este că investiția este egală cu zero. Producția va fi însă cam de 1,5-2 tone pe an la hectar. Rețineți cifra, că veți face înmulțirile mai încolo. Cealaltă extremă este plantarea pomilor în sistem chinezesc, ca o cultură intensivă de meri, adică unul lângă celălalt, cu o densitate maximă de exemplare, în dauna coroanei. Chinezii ajung la 1.250 de pomi la hectar și la o producție de 15 tone de nuci în coajă. Pentru aceasta însă, este nevoie de irigații, pentru că nucul consumă apă la greu, dar de insecticide, pesticide, fungicide și alte „cide” nu prea e nevoie. Nucul este un copac agresiv. Doar iarba ce mai crește pe lângă el, că e plin de fitoncide care omoară tot ce are rădăcini sau spori prin zonă.
10.000 euro
Investiția într-o plantație intensivă se ridică la vreo 10.000 euro/ha. Vom vorbi de o plantație de un hectar, dar dacă vreți, puteți înmulți dumneavoastră mai departe. Luați în calcul impozitul: e de vreo 4.700 lei/ha/an, cam dublu față de cel achitat de un salariat plătit cu leafa medie pe economie, dar credeți-ne că nu se va simți.
Cu bani UE
Ideea e că după ce plantați pomii, veți avea de așteptat 4-5 ani, până intră copacii pe rod. De muncit, veți avea de muncit vreo două săptămâni pe an, cu fertilizări, tunderi de primăvară, cules și distribuit. În rest, 50 de săptămâni de vacanță. Credeți că Agrigoroaei a avut timp să-și păzească plantația? Partea pozitivă este că sunt disponibile și fonduri europene pentru înființarea de plantații, pe sub-măsura destinată reconversiei pomicole, deci puteți scăpa de o parte din cheltuieli.
Preţuri de vânzare
Care este beneficiul? Calculați dumneavoastră, în funcție de varianta de plantație pe care v-ați ales-o. Toamna, nuca în coajă se vinde cu ridicata cam la un euro/kg. Dacă aveți răbdare, din martie încolo se vinde cu 2,5 euro/kg, ceea ce chiar sună frumos. Mai frumos este faptul că nucile produse de unele soiuri, cum sunt cele franțuzești, ajung și la 3,8 euro/kg, destinate exportului.
Profituri serioase
Pe scurt, profitul trece ușor de 10.000 de euro la hectar, iar la plantațiile intensive se poate duce spre 25-30.000 de euro la hectar. Ca fapt divers, există și hibrizi pentru lemn, care dau fructe mai puține, dar fiecare lună care trece mai adaugă 1.000 euro la valoarea plantației. Punctul slab al afacerii? Calitatea mărfii. Românul strânge nucile toamna târziu, când aproape cad singure și când deja plouă mult. Adeseori, umiditatea miezului depășește 15%, cât este maximul admis de achizitori, iar orice depășire se penalizează drastic din punct de vedere financiar. Prețurile pe care vi le-am prezentat sunt la umiditate în limitele comerciale. Noi, ideea v-am dat-o. În rest, e afacerea dumneavoastră, că noi n-avem pământ.
Bani şi din coajă şi din frunze
Izolat, nucul comun este un pom viguros care poate atinge 35 metri în înălțime și 2 metri în diametrul trunchiului. Mai suplu în cultură, acesta ia forme speciale care-i permit o fructificare maximă, cu randamente de 3-8 tone/hectar și un conținut de 40-70% miez. Din coajă se prepară cărbune activat și linoleum, iar din coaja verde se extrag substanțe tanoide folosite la prelucrarea pieilor. Lemnul nucului se folosește la fabricarea mobilei de lux și echiparea automobilelor scumpe, la fabricarea instrumentelor muzicale și a parchetelor. Din frunze se prepară vopsele, se extrag substanțe folosite în industria cosmetică și cea farmaceutică și la coloranți. Uleiul de miez de nucă este foarte solicitat pe piața alimentară, farmaceutică și cosmetică.