Razie de amploare a politiştilor şi procurorilor ieşeni încă de la primele ore ale dimineţii, în mai multe cartiere, într-un caz de tranzacţii ilegale cu terenuri şi imobile din zona centrală a municipiului. Importante forţe poliţieneşti au efectuat simultan, între orele 7 şi 10.00, peste 20 de percheziţii, la domiciliile unor funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, angajaţi ai Primăriei, dar şi în casa unui notar şi a unui judecător. Într-o primă fază, au fost luaţi pe sus, doi registratori de la OCPI, Ciprian Maftei şi Florin Merişanu, precum şi inspectorul Ovidiu Pleşescu, însă numărul învinuiţilor nu se opreşte aici. Un al treilea funcţioan de la Cadastru interogat de procurorii DIICOT este Radu Cosmin, consilier la Departamentul Avizări al OCPI Iaşi.
„Nu ştiu nimic! M-am trezit dimineaţă că-mi lipsesc trei angajaţi. Nimic mai mult”, ne-a declarat şefa OCPI, Narciza Nedelcu.
Terenuri vândute de mai multe ori: în Tătăraşi, Nicolina şi Păcurari
Chiar de la primele ore ale dimineţii, un comando al DIICOT a ridicat din locuinţa lui Radu Cosmin mai multe probe printre care şi un laptop în memoria căruia ar fi fost stocată schiţa unuia dintre terenurile ce fac obiectul anchetei. Potrivit unor surse judiciare credibile, în dosarul denumit “MAFIA DE LA CADASTRU” ar fi implicaţi şi doi notari şi un judecător. De asemenea, există date concrete potrivit cărora trei terenuri care fac obiectul anchetei sunt situate în Tătăraşi, Nicolina şi Păcurari, ar fi fost vândute de cel puţin două ori unor persoane de bună credinţă, escrocheriile neputând fi posibile fără ajutorul dat de funcţionari din interiorul OCPI, dar şi ai Municipalităţii ieşene. Mergând pe fir, procurorii au descoperit că iţele duc chiar până la persoanele de încredere ale lui Gheorghe Nichita, precum şi la şefii unor direcţii de la Primăriei. La orele 14.00, la sediul Poliţiei ieşene a venit la audieri şi fostul consilier judeţean Dumitru Rădăuceanu, în calitate de martor.
Soţii Osoianu urmăriţi de un an
Printre persoanele interogate de DIICOT, se numără şi soţii Violeta şi Manole Osoianu, prima fiind grefieră în funcţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Bărbatul grefierei este suspectat că, folosindu-se de sprijinul unor funcţionari publici din cadrul Primăriei şi ai Oficiului de Cadastru ar fi înstrăinat respectivele suprafeţe de teren, de mai multe ori, la diverse persoane. Conform unor surse judiciare, acuzaţiile DIICOT fac referire la falsuri în acte publice, fals şi uz de fals, şi, nu în ultimul rând, înşelăciune. Aceleaşi surse au precizat că ancheta vizează falsificarea unor documente, inclusiv a unor sentinţe judecătoreşti, în baza cărora au fost vândute terenuri şi imobile aflate în centrul municipiului Iaşi. Un procuror ieşean a confirmat faptul că ancheta este coordonată de un anchetator din cadrul Structurii Centrale a DIICOT şi că reţeaua escrocilor imobiliari era în vizorul instituţiei de aproape jumătate de an. Prezent la un important moment aniversar organizat de o universitate privată, prefectul de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, nu s-a arătat foarte mirat de “desantul” organizat de procurorii DIICOT. Ba, mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a spus jurnaliştilor pe un ton care parcă ar fi ascuns ceva: “Domnilor, când urmează Gigi?”, constatarea vizându-l exclusiv pe edilul-şef al oraşului.
[nggallery id=6]