Mai supravieţuieşte arta la Iaşi?

,, Avem noroc de doi primari că existăm ca şi pictori în Iaşi: Alexandrescu şi Simirad, care consideră că facem cinste oraşului nostru”, ni se destăinuie Vasile Stratulat, unul dintre cei mai vechi artişti expozanţi de pe Esplanada Teatrului Naţional.

În vârstă de 65 de ani, încă înainte de anii ’90 a început să îşi scoată tablourile la vânzare în parcul din faţa Mitropoliei. Zi de zi, aceeaşi activitate.

,,Această pasiune pentru pictură am descoperit-o încă din clasa a III-a, când aveam toate cărţile şi caietele mâzgâlite cu desene”, ne spune el. În oricare colţ în care priveşte, domnul Vasile vede câte un peisaj, iar talentul său este imposibil să treacă neobservat.

,, Omul porneşte dintr-o joacă şi termină tot printr-o joacă”, afirmă pictorul.

Din nefericire, acesta este doar unul dintre artiştii care stau cu tablourile în parc în speranţa unui profit mai bun. Deşi preţurile sunt acceptabile, de la 250 lei un tablou, până la 600 de lei, puţini sunt cei care îşi permit unul.

,,Înainte de a se instala criza, se câştiga mult mai bine. Acum, însă, cei care mai cumpără sunt românii plecaţi în străinătate”, spune dezamăgit artistul.

Să le vândă în străinătate, nici nu se pune problema deoarece costurile sunt prea mari, iar dacă mai există şi probleme de sănătate… cu atât mai puţin.

Aşadar, chiar dacă ieşenii mai îndrăgesc arta, admiră frumosul şi talentul unor oameni, buzunarul nu le mai permite unora să şi achiziţioneze ceea ce şi-ar dori.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *