Prea mult timp ieşenii au crezut – şi s-au mândrit cu acest lucru! – că ei l-au dat pe cel mai slab ministru al Educaţiei din istoria ţării. Este vorba, bineînţeles, despre fostul ministru „Steluţă”, actualul deputat liberal de Podu Iloaiei, Cristian Adomniţei. Iată că zilele trecute, mai precis pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan, şi-această ultimă redută a inculturii politice locale a căzut în faţa invaziei bucureştene. Detronarea deputatului „Steluţă” a fost făcută de nimeni altul decât de urmaşul său la tron, Daniel Funeriu, poreclit de colegii din presa centrală „Ministrul un’şpe clase”. Singura satisfacţie pentru cetăţenii cu drept de vot de la noi din târg este faptul că cele mai grave dezacorduri şi „agramaticalităţi” rostite vreodată de vreun ministru al educaţiunii publice, de la Caragiale încoace, au fost lansate pe orbită unde altundeva decât în Capitala Culturală a ţării. Pentru că ministrul Funeriu a persistat, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Universitatea „Al.I.Cuza”, în exprimări „neo-romanice” – ţinem să precizăm că purtătorul de cuvânt care-i sufla adesea răspunsurile, a lipsit (şi s-a văzut din plin acest lucru!) – bănuim că acesta pregăteşte pe şest o nouă reformă, de această dată a limbii române. Astfel, am aflat că:
“Aceste vizite în şcolile ieşene se înscrie pentru a promova elitele României, cât şi universităţile de prestigiu”.
Mai mult decât atât, tinerii care doresc să se regăsească şi să prindă un post de asistent, lector sau profesor universitar, “pot să ia o gură de oxigen, ca să putem să ne exprimăm aşa”, şi să mulţumească domnului ministru pentru Ordonanţa de Urgenţă din 2009, în urma căreia pot beneficia de aceste posturi. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple: trebuie să faci parte din elita universitară ca să poţi beneficia de cursurile gratuite de limbă şi literatură română susţinute de Daniel Funeriu.
„Necesitatea în România e să avem şcoli bune, ca universităţile din România să beneficieze de resurse. Fuziunea universităţilor duce la o masă critică (?!), resursele devin prea dispersate la momentul de faţă. Am să reiau cuvintele unui fost ministru: avem prea multe universităţi, puţini studenţi.”
Proiectele pentru acest an au în vizor resursele de dezvoltare, care vor urmări „elitele academice din străinătate şi cei 170.000 de copii eşec din şcolile simultane.”
Iar banii nu vor lipsi în anul 2011, „pentru că aceşti elevi vor primi 170 de autobuze(?!)”.
Un alt proiect al ministrului este curăţenia „de primăvară” în instituţiile de învăţământ superior din ţară. ARACIS, instituţie ce “a evoluat în bine, tânără, cu proceduri corecte”, aşa cum ne descrie entuziast ministrul, va veni de hac acelor instituţii universitare neacreditate, obligându-le să intre în lichidare pentru a nu mai scoate studenţi fără diplome.
“Problema celor de la «Spiru Haret» se pare că nu este una unică în România pentru că sunt mai multe facultăţi care se confruntă cu această situaţie.
Această problemă mai există. Este o problemă la mod global pentru că sunt elemente de greşeli din universităţi cum ar fi lipsa acreditărilor.”
Aşa că, domnule ministru, vă urăm multe succese şi noroace în mandatul dumneavoastră, pentru ca educaţia să iasă, în continuare, victorioasă! Uraaa, uraaaaaaa!!!