Femeia ideală există în carne şi oase! Aceasta este impresia generală cu care au rămas toţi participanţii la spectacolul de gală „Reverenţa Doamnei”. Designerul Operei Naţionale Române din Iaşi, Rodica Maria Eşanu, şi-a prezentat, joi, 24 martie, într-un cadru festiv, colecţia “Mister”. Evenimentul, care a avut loc în restaurantul Hotelului Traian, a fost întregit de momentele speciale oferite de artişti ai Operei ieşene.
Colecţia Rodicăi Maria Eşanu, coordonatorul Secţiei de croitorie femei din cadrul Operei, a fost inspirată din adâncurile apelor: zeiţe, nimfe, sirene, acestea au fost eroinele din care designerul s-a inspirat pentru colecţia sa. Rochiile au fost prezentate de către trei balerine ale Operei ieşene, prin care personajele create reuşeau să prindă viaţă.
Muzică, dans şi modă
Spectacolul a fost deschis de un moment de dans clasic, în care o pereche de balerini pur şi simplu au zburat deasupra scenei improvizate a restaurantului. Au urmat şi alte momente deosebite dansante, cum ar fi cel de menuet, dar ceea ce a impresionat cu adevărat participanţii la eveniment a fost interpretarea solistei Marinela Maxim, care, prin vocea sa emoţionantă, a reuşit să invadeze spaţiul existent, până în fiecare colţişor, înfrumuseţându-l cu vibrato-ul vocii şi tonalităţile sale rafinate.
Un moment ciudat a fost cel al actriţei Laura Biblic, care a recitat versurile unei poezii, de fapt…a citit totul de pe o foaie. Vocea sa, puţin tremurândă (poate realizase că nu era ascultată de nimeni), nu a reuşit să impresioneze publicul. În plus, în timpul reprezentaţiei nu s-a poziţionat bine, retrăgîndu-se într-un colţ de scenă, nefiind astfel vizibilă pentru toţi invitaţii, asta şi datorită stâlpilor care făceau parte din structura construcţiei şi obturau în mare parte priveliştea oamenilor prezenţi la spectacol.
Turbulenţe occidentale
La acest spectacol nu au fost doar persoane invitate, ci şi simpli clienţi ai hotelului. O întreagă masă era ocupată de cei din urmă, care nu se sfiau să râdă, să glumească şi să se amuze pe întregul parcurs al evenimentului. De menţionat ar fi şi faptul că aceştia păreau a fi de pe alte meleaguri însorite ale continentului, sau poate de pe lângă zona fierbinte de conflict a Libiei. Cert este că nu înţelegeau o boabă de română. Făcând abstracţie de proastele maniere dovedite de clienţii străini neinteresa(n)ţi, show-ul a fost într-adevăr superb.
Un eveniment deosebit, într-un cadru inedit, care a reuşit să schimbe starea de spirit a invitaţilor (unora dintre ei) şi să-i poarte în visare spre lumea poveştilor în care Poseidon este rege, iar frumoasele lui fete, nimfele mărilor, ademenesc oamenii, prin graţie, cu cântece îmbietoare. Şi astfel, după câteva ore de spectacol, am descoperit, cel puţin pentru o clipă, că frumuseţea şi cultura fac casă bună şi în… fosta Capitală Culturală a ţării.