Peste doar câteva săptămâni ieșenii vor fi chemați la urnele de vot pentru a decide persoanele care îi vor conduce în următorii patru ani. În jur de 720.000 de ieșeni sunt așteptați la vot să-și desemneze primarii, consilierii locali și consilierii județeni. Pe data de 5 iunie se vor organiza pentru a șaptea oară alegeri locale, primele fiind cele din 1992. La nivel național, sunt înscriși în Registrul Electoral 18.272.002 alegători, 8,8 milioane bărbați și 9,4 milioane femei, 10,5 milioane locuitori în mediul urban și 7,7 milioane locuitori din mediul rural.
Mai mulți consilieri
Schimbări interesante s-au întâmplat în ultimii patru ani și în ceea ce privește populația județului Iași, schimbări care modifică structura unor consilii locale. Astfel, din 2012 și până la începutul anului 2016, populația județului Iași a crescut de la 868.171 persoane, la 919.049 locuitori. Acest lucru a condus și la suplimentarea numărului de aleși locali. Conform ultimelor date, în 13 comune vor fi mai mulți consilieri locali decât până acum. În 12 comune precum Comarna, Costuleni, Dumești, Gorban, Valea Lupului sau Rediu, s-a suplimentat numărul de consilieri locali cu câte doi, iar în comuna Moșna, cu patru. În total, la nivelul județului Iași, creșterea populației a condus la suplimentarea numărului de aleși locali cu 28. Numărul de consilieri locali ai municipiului Iași nu se modifică și nici numărul consilierilor județeni.
Pe sexe
Pe de altă parte, la nivelul municipiului Iași există mai multe persoane de sex feminin cu drept de vot. Concret, pot vota 159.023 femei și 141.139 bărbați. Astfel, în cazul în care s-ar decide un vot susținut pe linie de gen, la o prezență de 100%, primarul municipiului Iași poate fi ales de cel care câștigă votul femeilor. Situația se întâlnește în toate localitățile din mediul urban, celălalt municipiu și cele trei orașe. De cealaltă parte, în mediul rural, conform datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, există mai mulți alegători de sex masculin. Practic, la oraș pot decide femeile, iar în mediul rural al județului Iași bărbații.
Cel mai…
Lupta electorală se duce și în comune. Partidele politice vor dori să câștige cât mai multe procente în mediul urban și în comunele mari, pentru a-și adjudeca supremația la nivel de județ. Practic, degeaba câștigi 50% dintr-o comună cu 1.000 de votanți, dacă pierzi în unități administrativ teritoriale cu număr mare de alegători. Curios, pe locul trei, într-un clasament al numărului de alegători, după cele două municipii nu este un oraș ci o comună. Conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, comuna Holboca, cu 11.947 alegători era la începutul lunii februarie peste orașe precum Târgu Frumos sau Hârlău. La polul opus, comuna cu cei mai puțini alegători este Cucuteni. Acolo, doar 1.037 persoane au drept de vot.
Doi primari
Primele alegeri locale de după Revoluția din 1989 au adus lucruri interesante pentru ieșeni. Primarul nu a fost ales în primul tur, organizat în data de 9 februarie 1992. Astfel, pe data de 23 februarie a fost organizat turul II al alegerilor locale, alegeri câștigate de Emil Alexandrescu, primul primar al Iașului ales în mod democratic. La scurt timp după ce a fost ales, Alexandrescu a decedat, astfel că în luna iunie 1992 ieșenii au fost chemați din nou la vot. Alegerile au fost câștigate de Constantin Simirad, care a ocupat funcția de primar al Iașului până spre sfârșitul anului 2003.
Date tehnice
Potrivit legii, la scrutinul din 5 iunie vom alege următoarele autorități ale administrației publice locale: consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal. Potrivit noilor modificări legislative, ”preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene”. La alegerile locale din 5 iunie 2016 au dreptul de a alege: cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Din acest an, autoritățile au implementat un Sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), alături de o Aplicație informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV).