Obligativitatea votului, de la necesitate la certitudine

Pentru o democraţie, alegerile reprezintă cel mai important act al realaţiei dintre alegător şi ales. De aceea, dezbaterea din 8 octombrie 2011 propusă de Uniunea Populară Social Creştină (UPSC) a avut la bază ideea comasării alegerilor, pentru a elimina premisele fraudelor şi mitei electorale.

,,Ştim cu toţii că lumea este reticentă la obligaţii, la a vota, însă trebuie să ştie că este mai degrabă o datorie civică, cetăţenească”, spune preşedinte UPSC Stelian Sima, care consideră că este momentul nu doar să vorbim despre votul obligatoriu, ci să trecem şi la fapte.

Absenteismul la vot a fost foarte mare în ultimi iani, iar UPSC doreşte introducerea obligativităţii votului, ceea ce ar fi un câştig atât pentru clasa politică cât şi pentru cetăţeni.

,,Din punctul nostru de vedere, obligând toţi cetăţenii să participe la vot, putem diminua mita electorală, frauda electorală, cheltuielile statului cu campania electorală şi eliminarea pragului electoral”, adaugă Stelian Sima.

Votul obligatoriu nu este o soluţie nouă, dar în timp poate însemna reformarea statului. De asemenea, se consideră că promovarea clasei de mijloc va reprezenta suportul economiei naţionale. Efectele votului obligatoriu sunt creşterea procentului de votanţi, creşterea numărului de voturi anulate şi schimbarea focalizării campaniei electorale spre electoralul indecis, care are o mai mare influenţă în statele cu vot obligatoriu.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *