Conceptul de Smart City – Oraș Inteligent a fost utilizat de mulți dintre candidații la alegerile locale. Este la modă în aproape toată lumea să se discute și să se implementeze proiecte din această categorie. După alegeri însă, ieșenii au rămas doar cu enunțurile din programele electorale. În lume, dar chiar și în țară, se fac pași concreți pentru ca oamenii să locuiască în orașe inteligente. Orașe europene precum Viena, Amsterdam sau Barcelona sunt date ca exemple din acest punct de vedere. În România, Oradea va fi primul astfel de oraș.
Ce înseamnă
Definiția Smart City cuprinde de asemenea procesele de schimbări complexe (de infrastructură, instruire, mentalități etc) necesare pentru creșterea calității vieții în regim de eficientizare a consumului de resurse. Metodele de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora sunt parte a noțiunii de Smart City. Termenul de Smart City este utilizat și pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung. Instituțiile comunității europene acordă o susținere consecventă dezvoltării localităților urbane și rurale în ”scenariul SMART”.
Smart City Viena
Dezvoltarea din ultimii ani a capitalei Viena a fost posibilă prin aplicarea strategiei cadru Smart City. Astăzi vienezii dispun de servicii și informații online referitoare la opțiunile de deplasare urbană și prin simple apăsări pe butoane își aleg cele mai comode trasee. Problemele de circulație au dispărut odată cu aplicarea platformei multimodale pentru mobilitate SMILE. Platforma funcționează la inițiativa autorităților municipale și prin colaborarea dintre compania de utilități publice, operatorul al transportului public vienez și Căile ferate Federale din Austria. Funcționarea platformei implică circulația transportului public și privat pe teritoriul Austriei.
Implicare
Bijuteria transportului urban de odinioară – tramvaiul vienez – este funcțional și popular în epoca digitală. Tramvaiul de epocă a fost readus la viață prin adecvarea la cerințele de confort – încălzire, ventilație, aer condiționat – și un consum minim de resurse. Vienezii au în proprietate acțiuni ale centralelor furnizoare de energie pentru municipiu. Lansarea primei centrale de energie solară în anul 2012 a fost însoțită de apelul către vienezi de a cumpăra acțiuni ale companiei prin achiziția de panouri solare. Inițiativa municipală a avut un succes răsunător: la o săptămână din momentul anunțului vienezii cumpăraseră acțiunile (panourile solare) pentru primele două centrale. Modulele fotovoltaice pentru cea de a treia centrală s-au vândut în 24 de ore de la lansarea anunțului. În 2015 Viena beneficia de activitatea a 10 centrale de acest tip.
Smart City Barcelona
Barcelona este celebră pentru facilitățile de care beneficiază cetățenii în stațiile de transport în comun. Acolo se găsesc panouri interactive de ultimă generație care afișează programul autobuzelor, evenimentele urbane sau cea mai bună rută de deplasare prin oraș. Tot în stațiile de autobuz există posibilitatea de conectare la o rețea wireless, dar și de încărcare a telefonului mobil cu un cablu USB. Există și un portal pentru proceduri administrative al Consiliului Municipal al Barcelonei. Persoanele fizice și cele juridice din Barcelona își onorează obligațiile față de stat direct de acasă, sau de la birou, sau din parc, la orice oră și indiferent de locul unde se află. Locuitorii Barcelonei achită taxe și impozite, primesc certificate, legitimații, acte administrative sau se programează pentru audiență la birourile administrației publice locale online. Semafoarele inteligente din Barcelona sunt dotate cu sisteme de gestionare a traficului care, în cazurile de forță majoră (incendii, inundații, omucideri), degrevează de circulație rutele necesare echipelor de intervenție fără a cauza inconveniente altor șoferi.
Smart City Amsterdam
Locuitorii orașului Amsterdam știu cu precizie câtă energie consumă și câtă energie produc. Contoarele inteligente, calculatoarele și senzorii integrați în rețea asigură transparența consumului și producției de energie. Locuitorii din Amsterdam se bucură de: căderi de curent într-un număr infim și de o durată insesizabilă, posibilități suplimentare de furnizare de energie electrică în rețea, o capacitate sporită de integrare a mașinilor electrice, prețuri stabile pentru energie, consum de energie verde în creștere. Luminozitatea din spațiile publice se adaptează în timp real la factorii externi cum sunt: condițiile meteo, trafic, circulația pietonală. Ca rezultat, pietonii și automobiliștii circulă în spații bine luminate, iar energia electrică nu se mai irosește.
Oradea-i în frunte
Primul proiect de oraş inteligent va fi implementat la Oradea de către informaticienii din Cluj. Asociația Cluj IT va dezvolta strategia integrată de informatizare a municipiului Oradea. Aceasta va fi realizată în termen de șase luni, iar la final Oradea va avea cadrul necesar pentru a ști cum să conecteze într-o singură platformă toate serviciile și bazele de date online ale instituțiilor locale. Proiectul a fost prezentat la Primăria Oradea de către Eduard Florea, city-manager: „Când cetățeanul depinde de orarul unei casierii pentru a-și plăti o anumită taxă sau pentru a face o sesizare către o instituție, atunci calitatea vieții sale nu este una foarte bună. Tehnologia ne poate ajuta să nu depindem de timp și de spațiu în raporturile normale cu o instituție. Proiectul este cel mai complex din România din punctul de vedere al abordării și face din Oradea un model de bună practică”. În strategia de informatizare pentru Oradea vor fi incluse toate resursele orașului, publice și private: instituții, mediul de afaceri, locuitori. Programele vor viza integrarea simultană a 10 arii tematice.